Μελέτη των παραγόντων που επιδρούν στο σχηματισμό των βιο-υμενίων από μικροοργανισμούς των τροφίμων

Περίληψη

Στη βιομηχανία τροφίμων, τα βιο-υμένια αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών που σχηματίζονται πάνω στις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, εμπλέκονται σε προβλήματα μίανσης των τροφίμων που οδηγούν στη μείωση της διάρκειας ζωής των προϊόντων και στη μετάδοση λοιμώξεων. Εν τούτοις, τα βιο-υμένια δεν προκαλούν πάντα προβλήματα, ενώ μερικές φορές ο σχηματισμός τους θεωρείται χρήσιμος. Έτσι, στη βιομηχανία ζυμούμενων τροφίμων, η εγκατάσταση και διατήρηση μιας «προστατευτικής» μικροχλωρίδας (ή ενός «προστατευτικού» βιο-υμενίου) πάνω σε επιφάνειες του βιομηχανικού εξοπλισμού, συνιστά μια νέα υγειονομική προσέγγιση προκειμένου να αποτραπεί η προσκόλληση και ο πολλαπλασιασμός ανεπιθύμητων μικροοργανισμών. Ο Lactococcus lactis αποτελεί έναν καλό υποψήφιο μικροοργανισμό για το σχηματισμό προστατευτικών βιο-υμενίων. Η μικροβιακή προσκόλληση σε επιφάνειες είναι το πρώτο βήμα στο σχηματισμό ενός βιο-υμενίου και συνιστά μια σύνθετη διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the food industry, the biofilms of both spoilage and pathogenic bacteria, formed on food-contact surfaces, are related to problems of food contamination, which lead to lowered shelf life of products and transmission of diseases. However, not all biofilms cause problems, while sometimes their formation is thought to be useful. Thus, in the industry of fermented foods, a novel hygienic approach could consist in the settlement and maintain of a “protective” microflora (or a “protective” biofilm) on workshop surfaces to prevent the adhesion and multiplication of undesirable microorganisms. Lactococcus lactis is a good candidate to form “positive” biofilms on food workshop surfaces. Microbial adhesion to surfaces is the first step for biofilm formation and consists a complex procedure which is affected by many parameters. Among them, the physicochemical properties of the three phases involved (bacteria, solid surface, and liquid medium) play a crucial role. Initially, in the present thes ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/16162
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/16162
ND
16162
Εναλλακτικός τίτλος
Study of parameters which influence biofilm formation by foodborne microorganisms
Συγγραφέας
Γκιαούρης, Ευστάθιος (Πατρώνυμο: Δ.)
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Τσακαλίδου Ευθυμία
Δροσινός Ελευθέριος
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Χαρουτουνιάν Σέρκος
Χατζόπουλος Πολυδεύκης
Σκανδάμης Παναγιώτης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Επιφανειακές φυσικοχημικές ιδιότητες; Οξέα, Τειχοϊκά; Μετρήσεις αγωγιμότητας; Ανοξείδωτος χάλυβας; Βιο-υμένια; Απολύμανση; Μονοκαλλιέργεια; ΜΙΚΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ; Αιθέρια έλαια; Υδροκολλοειδή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
301 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)