Aξιοποίηση των αυτόχθονων γενετικών πόρων για βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής

Περίληψη

Η παρούσα εργασία διερευνά τη συμβολή των αυτόχθονων γενετικών πόρων στην ανάπτυξη βιώσιμων αγροδιατροφικών συστημάτων, εστιάζοντας αρχικά στην περιοχή των Βαλκανίων με επίκεντρο την Ελλάδα και στην πορεία της έρευνας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Η επιλογή της Δυτικής Μακεδονίας, με τον πλούτο και τη μοναδικότητα του τοπικού της αγροδιατροφικού ιστού, έγινε γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για μια νέα στρατηγική βιωσιμότητας και τοπικής ανάπτυξης. Σκοπός της ήταν να αποτυπωθούν οι τρεις ακόλουθες επιμέρους παράμετροι. Πρώτον, να διερευνηθεί η στάση των καταναλωτών απέναντι στην προέλευση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στην αξιοπιστία της σχετικής σήμανσης. Άλλωστε, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ενίσχυση της ζήτησης και τη διασφάλιση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων. Δεύτερον, να εκτιμηθεί ο βαθμός αποδοχής των αγροτών απέναντι στα μέτρα διαχείρισης και διατήρησης των αυτόχθονων γενετικών πόρων. Παράλληλα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This research explores the contribution of indigenous genetic resources to the development of sustainable agri-food systems, focusing initially on the Balkan region with a focus on Greece and the continuing the research in the Region of Western Macedonia. The choice of Western Macedonia, with the richness and uniqueness of its local agri-food fabric, was made because it could serve as a model for a new strategy of sustainability and local development. The purpose of the research was to assess the following three objectives. First, to investigate the attitude of consumers towards the origin of local agricultural products, with an emphasis on the reliability of the relevant labeling. After all, consumer trust is a crucial factor in strengthening demand and ensuring the added value of the products produced. Second, to assess the degree of acceptance of farmers towards measures for the management and conservation of indigenous genetic resources. At the same time, to examine the degree of c ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59600
ND
59600
Εναλλακτικός τίτλος
Utilization of indigenous genetic resources for sustainable agri-food systems
Συγγραφέας
Ταμπάκη, Μάρθα (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Γιάντσης Ιωάννης
Μέλφου Αικατερίνη
Ράγκος Αθανάσιος
Κοντέος Γεώργιος
Θεοδωρίδης Αλέξανδρος
Κουτουζίδου Γεωργία
Ζαραλής Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Αγροτική οικονομία και Πολιτική
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΕπιστήμη Ζωικής Παραγωγής ➨ Επιστήμη ζωικής παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Αυτόχθονοι γενετικοί πόροι; Βιοποικιλότητα; Αντιλήψεις καταναλωτών; Αγρο-προϊόντα; Τοπικές ποικιλίες φυτών; Αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων; Πρόβατο Λακόν; Κατσίκια
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.