Διερεύνηση της παρουσίας Yersinia enterocolitica σε τρόφιμα και μελέτη των γονιδίων λοιμογονικότητας και αντιβιοαντοχής

Περίληψη

Η Υερσινίωση είναι μία από τις συχνότερα αναφερόμενες ζωονόσους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και η Yersinia enterocolitica το επικρατέστερο είδος που απομονώνεται από κλινικά περιστατικά με συχνότερους οροτύπους τους O:3, O:9 και O:8. Οι χοίροι θεωρούνται φορείς της Yersinia και το χοιρινό κρέας και τα προϊόντα του η κυριότερη πηγή μόλυνσης παθογόνων στελεχών της Y. enterocolitica που προκαλούν λοιμώξεις στον άνθρωπο. Στους σκοπούς της παρούσας διατριβής περιλαμβάνονται η διερεύνηση της παρουσίας Y. enterocolitica σε χοιρινά σφάγια και σε φρέσκα λαχανικά, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προτεινόμενων διαφόρων μεθόδων απομόνωσης παθογόνων στελεχών της Y. enterocolitica που προκαλούν λοιμώξεις στον άνθρωπο και η ταυτοποίηση των στελεχών. Συλλέχθηκαν 145 επιχρίσματα επιφανείας με χρήση σπόγγου από ισάριθμα χοιρινά σφάγια και 144 δείγματα νωπών λαχανικών στη διάρκεια ενός έτους και εξετάστηκαν μικροβιολογικά για την ανίχνευση Y. enterocolitica με διαφορετικές μεθόδους απο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Yersiniosis has been one of the most frequently reported zoonosis in EU countries and Yersinia enterocolitica is the most prevalent species isolated from human cases with most common serotypes O:3, O:9 and O:8. Pigs are considered the major reservoir for Yersinia, and pork products are the main source of Y. enterocolitica infection in humans. The objectives of the thesis included the study of the prevalence of pathogenic Y. enterocolitica in pork carcasses and fresh vegetables, the comparison of different isolation methods for the recovery of human pathogenic strains and identification of the isolated strains. A total of 145 carcass surface swabs from pigs at slaughter and 144 fresh vegetable samples were collected during 12 months period and analyzed for the detection of Y. enterocolitica with different isolation methods; direct plating, selective enrichment and cold enrichment. Strains were biotyped according to the modified Wauters’ scheme and serotyping was performed with commerci ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47004
ND
47004
Εναλλακτικός τίτλος
Investigation of Yersinia enterocolitica in food and study of virulence genes and antimicrobial resistance
Συγγραφέας
Πέτσιος, Στέφανος του Δημήτριος
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Λειτουργικός - Κλινικοεργαστηριακός. Εργαστήριο Μικροβιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Παπαδοπούλου Χρυσάνθη
Λεβειδιώτου - Στεφάνου Σταματίνα
Γκαρτζονίκα Κωνσταντίνα
Σύρρου Μαρίκα
Τατσιώνη Αθήνα
Σακκάς Ηρακλής
Fredriksson - Ahoma Maria
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Επιστήμες Υγείας
Άλλες Ιατρικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Υερσινίωση; Χοιρινό κρέας; Λαχανικά; Γονίδια; Αντοχή; Αντιμικροβιακά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
179 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.