Συγκριτική επιδημιολογική μελέτη του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου, στα γαλακτοπαραγωγικά ζώα, στο γάλα τους και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο περιβάλλον και το προσωπικό εγκαταστάσεων επεξεργασίας γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας

Περίληψη

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) αποτελεί σήμερα το τρίτο συχνότερο παθογόνο βακτήριο που προκαλεί τροφικές τοξινώσεις παγκοσμίως, ενώ ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία αποτελούν τα ανθεκτικά στη μεθικιλλίνη στελέχη (Μethicillin-Resistant S. aureus, MRSA), λόγω της ικανότητάς τους να αποικίζουν και να προσβάλλουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα. Τα τελευταία χρόνια, S. aureus και MRSA απομονώνονται όλο και συχνότερα από τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και έχει διαπιστωθεί ότι, εκτός από την άμεση επαφή με τα ζώα, ο χειρισμός και η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης επιμολυσμένων με τέτοια στελέχη συμβάλλει επίσης στη μετάδοσή τους στους ανθρώπους. Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας δείχνουν ότι το ποσοστό απομόνωσης στελεχών MRSA είναι από τα υψηλότερα (38.8%) στην Ευρώπη, πολύ λίγα στοιχεία είναι γνωστά για την παρουσία MRSA στελεχών στα παραγωγικά ζώα στην χώρα. Σκ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Staphylococcus aureus is considered the third most common food-borne pathogen that causes food poisoning worldwide, while Methicillin-Resistant S. aureus (MRSA) represent a serious public-health concern due to their ability to colonize and infect both humans and animals. Recently, S. aureus and MRSA are increasingly isolated from lactating ruminants, milk and dairy products and it has been demonstrated that beside direct contact with infected animals, the handling and consumption of animal origin-food contaminated with S. aureus or MRSA could lead to the pathogens’ transmission to humans. Although MRSA surveillance data in Greek hospitals indicate that the prevalence of MRSA is one of the highest (38.8%) among European countries, little is known about the prevalence of LA-MRSA in the country. The aim of the present Doctoral Thesis was to investigate, for the first time in Greece, the epidemiology of MRSA along the production chain of dairy products, from the stable to ready-to-eat dair ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/46001
ND
46001
Εναλλακτικός τίτλος
Comparative epidemiological study of methicillin resistant Staphylococcus aureus in lactating animals, their milk and dairy products, environment and personnel of dairy processing facilities in northern Greece
Συγγραφέας
Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ευάγγελος
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Κτηνιατρικής. Τομέας Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως. Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως
Εξεταστική επιτροπή
Σεργκελίδης Δανιήλ
Αγγελίδης Απόστολος
Ζδράγκας Αντώνιος
Παπά-Κονιδάρη Άννα
Τζώρα Αθηνά
Φιλιούσης Γεώργιος
Οικονόμου Ευάγγελος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA); Αλυσίδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων; Ηλεκτροφόρηση γέλης σε παλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο; Τυποποίηση βάσει του γονιδίου της Staphylococcus protein A
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα