Περίληψη
Στόχος της διατριβής ήταν η διερεύνηση της επίδρασης του ατταπουλγίτη στις αποδόσεις των χοίρων μετά από προσθήκη του στην τροφή τους. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν δυο πειραματισμοί σε εμπορικές εκτροφές χοίρων σε περιοχές των νομών Πιερίας, Πρεβέζης και Τρικάλων. Ο πρώτος πειραματισμός είχε ως στόχο τη μελέτη της επίδρασης του ατταπουλγίτη στην αναπαραγωγική ικανότητα των συών σε δύο διαδοχικούς αναπαραγωγικούς κύκλους. Ο αριθμός συών για την κάλυψη των αναγκών του πειραματικού σχεδιασμού ήταν 72 για την 1η εκτροφή, 72 για τη 2η και 36 για την 3η εκτροφή. Τα ζώα κατανεμήθηκαν στις ακόλουθες πειραματικές ομάδες που ήταν ίδιες στην κάθε εκτροφή: α) Ομάδα Μ: μάρτυρες του πειραματισμού που διατράφηκαν με κοινό εμπορικό σιτηρέσιο, ανάλογα με το παραγωγικό στάδιο στο οποίο βρίσκονταν, β) Ομάδα Α: ζώα που διατράφηκαν με κοινό εμπορικό σιτηρέσιο, ανάλογα με το παραγωγικό στάδιο στο οποίο βρίσκονταν, στο οποίο ενσωματώθηκε προϊόν που περιείχε ατταπουλγίτη (Optify®), σε ποσοστό 0,7% και ...
Στόχος της διατριβής ήταν η διερεύνηση της επίδρασης του ατταπουλγίτη στις αποδόσεις των χοίρων μετά από προσθήκη του στην τροφή τους. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν δυο πειραματισμοί σε εμπορικές εκτροφές χοίρων σε περιοχές των νομών Πιερίας, Πρεβέζης και Τρικάλων. Ο πρώτος πειραματισμός είχε ως στόχο τη μελέτη της επίδρασης του ατταπουλγίτη στην αναπαραγωγική ικανότητα των συών σε δύο διαδοχικούς αναπαραγωγικούς κύκλους. Ο αριθμός συών για την κάλυψη των αναγκών του πειραματικού σχεδιασμού ήταν 72 για την 1η εκτροφή, 72 για τη 2η και 36 για την 3η εκτροφή. Τα ζώα κατανεμήθηκαν στις ακόλουθες πειραματικές ομάδες που ήταν ίδιες στην κάθε εκτροφή: α) Ομάδα Μ: μάρτυρες του πειραματισμού που διατράφηκαν με κοινό εμπορικό σιτηρέσιο, ανάλογα με το παραγωγικό στάδιο στο οποίο βρίσκονταν, β) Ομάδα Α: ζώα που διατράφηκαν με κοινό εμπορικό σιτηρέσιο, ανάλογα με το παραγωγικό στάδιο στο οποίο βρίσκονταν, στο οποίο ενσωματώθηκε προϊόν που περιείχε ατταπουλγίτη (Optify®), σε ποσοστό 0,7% και γ) Ομάδα ΑΠ: ζώα που διατράφηκαν ομοίως με την ομάδα Α και προστέθηκε επιπλέον πρόμειγμα πρόσθετων υλών, που απαρτιζόταν από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, ζύμες και αμινοξέα σε ποσοστό 0,1% (Ultrafed®). Στον πρώτο πειραματισμό, έγινε καταγραφή του συνολικού μεγέθους και βάρους της τοκετοομάδας κάθε χοιρομητέρας στη γέννηση και τον απογαλακτισμό. Υπολογίστηκε η μέση ημερήσια αύξηση του βάρους των χοιριδίων κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Η εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης των συών στηρίχθηκε στην μέτρηση του σωματικού τους βάρους και του πάχους του υποδόριου λιπώδους ιστού, καθώς και στον υπολογισμό του σχετικού δείκτη. Ο δεύτερος πειραματισμός διενεργήθηκε στις ίδιες εκτροφές και είχε ως στόχο τη μελέτη της επίδρασης του ατταπουλγίτη στην κρεοπαραγωγική ικανότητα των παχυνόμενων χοίρων. Τα χοιρίδια τοποθετήθηκαν σε πειραματικές ομάδες σύμφωνα με το πρωτόκολλο που περιγράφηκε παραπάνω (ομάδες Μ, Α, ΑΠ) μετά τον απογαλακτισμό τους και μέχρι τη σφαγή. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 1.890 παχυνόμενοι χοίροι και στις τρεις εκτροφές (630 χοίροι ανά πειραματική ομάδα). Τα ζώα τοποθετήθηκαν σε ειδικά κελιά ανάλογα με το παραγωγικό στάδιο τους και σε κάθε πειραματική ομάδα εξασφαλίστηκε αριθμός επαναλήψεων: 8 κελιά – επαναλήψεις στην εκτροφή του Ν. Πιερίας (30 χοίροι/ κελί), 12 κελιά – επαναλήψεις στην εκτροφή του Ν. Πρεβέζης (20 χοίροι/ κελί) και 10 κελιά – επαναλήψεις στην εκτροφή του Ν. Τρικάλων (15 χοίροι/ κελί). Υπολογίστηκε η μέση ημερήσια αύξηση του σωματικού βάρους των χοίρων, η μέση ημερήσια κατανάλωση τροφής, ο δείκτης μετατρεψιμότητας της τροφής και η θνησιμότητα. Επιπλέον, στον απογαλακτισμό καταγράφηκε τυχόν εμφάνιση διάρροιας της οποίας η σοβαρότητα εκτιμήθηκε με ειδική κλίμακα (δείκτης διάρροιας).Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η χορήγηση του ατταπουλγίτη στα σιτηρέσια χοιρομητέρων είναι δυνατό να βελτιώσει το μέγεθος της τοκετοομάδας στη γέννηση και τον απογαλακτισμό, καθώς και το σωματικό βάρος των χοιριδίων στον απογαλακτισμό και στους παχυνόμενους χοίρους, έδειξε ότι η χορήγηση ατταπουλγίτη βελτιώνει το δείκτη μετατρεψιμότητας της τροφής καθώς και τη μέση ημερήσια αύξηση των ζώων. Ακόμα, το ποσοστό εμφάνισης διάρροιας μετά τον απογαλακτισμό ήταν χαμηλότερο στα χοιρίδια που διατράφηκαν με σιτηρέσιο που περιείχε ατταπουλγίτη. Κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των μηχανισμών που σχετίζονται με τις ευεργετικές επιδράσεις του ατταπουλγίτη στις χοιρομητέρες και τους παχυνόμενους χοίρους.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The objective of the present study was to investigate the effect of attapulgite dietary supplementation on swine performance. For this purpose, the study was performed in three commercial pig farms. The first trial’s objective was to assess the dietary inclusion of attapulgite on performance of the sows. The duration of the study consisted of two consecutive reproductive periods (gestation and lactation). The number of the sows per farm was, 72 sows for farm A, 72 sows for farm B and 36 for farm C. They were allocated into three treatment groups equally by taking into account their age, body weight and parity. The treatment groups were: A) Control group (CN): The sows were fed a common diet according to their reproductive stage (gestation-lactation). B) Attapulgite group (AT): The sows were fed the common diet according to their reproductive stage, which was supplemented with attapulgite at 0,7% level (Optify®). C) Attapulgite plus group (AT+): The sows were fed the same diet like At ...
The objective of the present study was to investigate the effect of attapulgite dietary supplementation on swine performance. For this purpose, the study was performed in three commercial pig farms. The first trial’s objective was to assess the dietary inclusion of attapulgite on performance of the sows. The duration of the study consisted of two consecutive reproductive periods (gestation and lactation). The number of the sows per farm was, 72 sows for farm A, 72 sows for farm B and 36 for farm C. They were allocated into three treatment groups equally by taking into account their age, body weight and parity. The treatment groups were: A) Control group (CN): The sows were fed a common diet according to their reproductive stage (gestation-lactation). B) Attapulgite group (AT): The sows were fed the common diet according to their reproductive stage, which was supplemented with attapulgite at 0,7% level (Optify®). C) Attapulgite plus group (AT+): The sows were fed the same diet like At group and a mix of vitamins, trace elements, enzymes, live yeast and amino acids (0.1%), at a total of 0.8% level (commercial brand of the compound supplement is Ultrafed®). The number of total piglets born and weaned and their litter weights were recorded within 24 h after farrowing. The average daily gain of the piglets during lactation was calculated. The body weight of sows was measured at insemination, at transfer to the farrowing room, and at weaning. The backfat thickness of the sows were measured at the day of transfer to the farrowing room and at weaning. The second trial’s objective was to assess the effects of addition of attapulgite in pig diets on the performance of fattening pigs. The fattening pigs were allocated after weaning into the same three treatment groups that were described before (CN, AT and AT+). The animals were monitored until the day that they were slaughtered. 1890 piglets were used during the study in all 3 farms (630 piglets per treatment group, 240 piglets in farm A, 240 in farm B and 150 in farm C). The body weight of pigs was measured on a pen basis and their feed consumption was recorded. Furthermore, the average daily gain and the feed conversion ratio was calculated. The mortality of the pigs was also recorded. A specific scoring was used to estimate the severity of diarrhoea after weaning period. In the first trial, the results showed that the supplementation of attapulgite in sow diets improved the performance indexes such as litter size characteristics and piglet growth. Furthermore, the sows showed greater body weight loss during lactation which indicates better body reserves mobilization. The second trial, in fattening pigs, resulted improvement of the food conversion ratio and the average daily gain of the animals. The incidences of diarrhoea were less in the animals of group (AT) and (AT+).Further research is needed to elucidate the underlying mechanisms involved in the beneficial effects of attapulgite dietary supplementation in sows’ performance and the performance of fattening pigs.
περισσότερα