Απομόνωση βιοδραστικών ενώσεων από σταυρανθή λαχανικά: ταυτοποίηση και ποσοτικός προσδιορισμός με συνθετικές και φασματοσκοπικές τεχνικές

Περίληψη

Τα λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών (τάξη Brassicales) περιέχουν πλήθος βιοδραστικών οργανικών ενώσεων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι γλυκοζινολίτες οι οποίοι συναντώνται στην τάξη Brassicales. Κατά την ενζυμική υδρόλυση των γλυκοζινολιτών, απελευθερώνονται αλειφατικές ισοθειοκυανικές ενώσεις, αρωματικές ισοθειοκυανικές ενώσεις και παράγωγα του ινδολίου. Στα πλαίσια της διατριβής, συντέθηκαν, η ισοθειοκυανική ένωση σουλφοραφάνη, οι ινδολικές ενώσεις ινδολο-3-καρβινόλη, ινδολο-3-ακετονιτρίλιο, ινδολο-3-καρβαλδεΰδη και ασκορβιγόνο. Επίσης, συντέθηκαν τα ινδολικά παράγωγα, ινδολο-3-ακεταμίδιο και τα αμιδικά συζεύγματα του ινδολο-3-οξικού οξέος με 10 αμινοξέα. Όλες οι ενώσεις που συντέθηκαν, μελετήθηκαν με φασματοσκοπία NMR και FT-IR και φασματομετρία μάζας HRMS. Αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος άμεσου ποσοτικού προσδιορισμού του συνόλου των ισοθειοκυανικών ενώσεων στα σταυρανθή λαχανικά, με φασματοσκοπία υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier, αξιοποιώντας την τεχνική της εξασθενημένης ολικής ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Vegetables of the Cruciferae family (order Brassicales) contain a number of organic compounds with biological activity. Among these are glucosinolates, which are found only in the order Brassicales. Upon enzymatic hydrolysis of glucosinolates, aliphatic isothiocyanates, aromatic isothiocyanates and indole derivatives, are released. The isothiocyanate sulforaphane and the indole derivatives, indole-3-carbinol, indole-3-acetonitrile, indole-3-carbaldehyde and ascorbigen were synthesized and used as standards for the developing of new qualitative and quantitative methods applied in cruciferous vegetables. Indole derivatives such as indole-3-acetamide and amide conjugates of indole-3-acetic acid with 10 amino acids were also synthesized. All synthesized compounds were studied by NMR and FT-IR spectroscopy and HRMS. A new method for the direct quantification of total isothiocyanate content of cruciferous vegetables by Fourier Transform Infrared Spectroscopy, using the Attenuated Total Refle ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/44569
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44569
ND
44569
Εναλλακτικός τίτλος
Isolation of bioactive compounds from cruciferous vegetables: identification and quantification by synthetic and spectroscopic techniques
Συγγραφέας
Ρεβέλου, Παναγιώτα-Κυριακή (Πατρώνυμο: Φώτιος)
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Γενικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κωνσταντίνου Βιολέττα
Κουλαδούρος Ηλίας
Ταραντίλης Πέτρος
Παππάς Χρήστος
Χίου Αντωνία
Μαγκριώτη Βικτώρια
Τζάμος Σωτήριος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Γλυκοζινολίτες; Ισοθειοκυανικές Ενώσεις; Ινδολικές Ενώσεις; Σταυρανθή Λαχανικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
8, xiv, 290 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)