Η σημασία του Β στην αύξηση και ανάπτυξη των φυτών πιπεριάς

Περίληψη

Μελετήθηκε η αντίδραση 10 εμπορικών ποικιλιών πιπεριάς (Capsicum annuum L.) σε συγκεντρώσεις Β 0,5-10 mg L-1 και για διάστημα 20, 40 και 70 ημερών καθώς και η συμβολή της μελατονίνης (MEL), της ρεσβερατρόλης (RES) και του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιδράσεων της τοξικότητας Β. Από τα αποτελέσματα προέκυψε σημαντική γενοτυπική παραλλακτικότητα ως προς την αντοχή στο Β ανάμεσα στις 10 ποκιλίες πιπεριάς που μελετήθηκαν (Arlequin, Century, Twingo, Imperial, Balga, Bilber, Gabryel, Odysseo, Salomon και Blazer). Οι ποικιλίες Arlequin, Imperial και Century συσσώρευσαν τη μέγιστη ποσότητα (mg Β/φυτό) Β και δεν ήταν ανεκτικές στο Β. Επιπλέον, η ποικιλία Arlequin είχε τη χαμηλότερη τιμή BUE. Η περιοχή της τοξικότητας Β σε φυτά πιπεριάς παρατηρήθηκε στα φύλλα, όπου συσσωρεύτηκε σημαντική ποσότητα, ενώ οι ρίζες διατήρησαν χαμηλότερη συγκέντρωση Β. Η συγκέντρωση Β στο θρεπτικό διάλυμα τροποποιεί τη συγκέντρωση των ανόργανων στοιχείων στα φύλλα και τις ρίζες, ανάλογα με την ποικιλί ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

It was studied the reaction of 10 commercial cultivars of pepper (Capsicum annuum L.) at concentrations of 0.5-10 mg L-1 for 20, 40 and 70 days as well as the contribution of melatonin (MEL), resveratrol (RES) and grafting to address the adverse effects of B toxicity. The results showed a significant genotypic variance in B-resistance between the 10 pepper cultivars studied (Arlequin, Century, Twingo, Imperial, Balga, Bilber, Gabryel, Odysseo, Salomon and Blazer). The cultivars Arlequin, Imperial and Century accumulated the maximum amount of B (mg B / plant) and were not tolerant to B. In addition, the cultivar Arlequin had the lowest BUE value. In pepper plants the area of B toxicity was observed in the leaves, where a significant amount was accumulated, while the roots retained a lower B concentration. The concentration of B in the nutrient solution modifies the concentration of inorganic elements in the leaves and roots, depending on the cultivar and the duration of exposure to B. ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/44073
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44073
ND
44073
Εναλλακτικός τίτλος
The importance of boron in growth and development of pepper plants
Συγγραφέας
Σαράφη, Ελεάνα (Πατρώνυμο: Ελευθέριος)
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργαστήριο Λαχανοκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Σιώμος Αναστάσιος
Τσουβαλτζής Παύλος
Κουκουνάρας Αθανάσιος
Δόρδας Χρήστος
Σάββας Δημήτριος
Χατζησαββίδης Χρήστος
Σωτηρόπουλος Θωμάς
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Γεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος
Λέξεις-κλειδιά
Βόριο; Χλωροφύλλη; Φαινόλες; Φωτοσύνθεση; Φλαβονοειδή; Θρεπτικά; Καροτενοειδή; Αντιοξειδωτικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
218 σ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)