Διερεύνηση διασποράς στελεχών salmonella spp., σε ζώα, τρόφιμα ζωικής προέλευσης και στον άνθρωπο και ο ρόλος τους στη δημόσια υγεία

Περίληψη

Οι σαλμονελώσεις αποτελούν μία από τις συχνότερες και περισσότερο διαδεδομένες τροφιμογενείς λοιμώξεις με αιτιολογικό παράγοντα τα βακτήρια του γένους Salmonella. Κάθε χρόνο περισσότερα από 100.000 κρούσματα αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην Ελλάδα η επίπτωσή τους κυμαίνεται στις 400. Συγκεκριμένοι ορότυποι σαλμονελών στον άνθρωπο προκαλούν λοιμώξεις που συχνά μπορούν να γίνουν συστηματικές και να οδηγήσουν στο θάνατο. Αν και οι οφειλόμενες στις σαλμονέλες τροφιμογενείς επιδημίες, συνήθως τυχαίνουν μεγάλης προβολής από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ένα ποσοστό της τάξης του 60% με 80% όλων των κρουσμάτων είτε δεν αναγνωρίζονται ως μέρος της επιδημίας και ταξινομούνται ως σποραδικά κρούσματα, είτε δεν αναφέρονται καθόλου στις αρμόδιες αρχές.Τα βακτήρια αυτά έχουν απομονωθεί από παραγωγικά ζώα, όπως πτηνά, χοίρους και βοοειδή, και από ζώα συντροφιάς κύρια ερπετά, σκύλους και γάτες. Οι σαλμονελώσεις στον άνθρωπο γενικά συνδέονται με την κατανάλωση μολυσμένων τρο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Salmonellosis is one of the most common and widely distributed foodborne diseases and is caused by the bacteria Salmonella. Every year, approximately 100.000 cases of salmonellosis are reported in the European Union member states and about 400 in Greece. Particular Salmonella serotypes cause disease in humans; it is often invasive and can be life-threatening. Although large Salmonella outbreaks usually attract media attention, 60 to 80% of all salmonellosis cases are not recognized as part of a known outbreak and are classified as sporadic cases, or are not diagnosed as such at all. Salmonella bacteria are prevalent in food animals such as poultry, pigs, cattle; and in pets, including cats and dogs. Salmonellosis in humans is generally contracted through the consumption of contaminated food of animal origin (mainly eggs, meat, poultry and milk), although other foods, including green vegetables contaminated by manure, have been implicated in its transmission.To protect consumers from Sa ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/40114
ND
40114
Εναλλακτικός τίτλος
Phenotypic and molecular characterization of salmonella serovars of public health significance from humans, animals and foods in Greece
Συγγραφέας
Παπαδόπουλος, Θεόφιλος Θεόδωρος
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Κτηνιατρικής. Τομέας Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων και Παθολογικής Ανατομικής. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων
Εξεταστική επιτροπή
Πετρίδου Ευανθία
Βατόπουλος Αλκιβιάδης
Ζδράγκας Αντώνιος
Μαλισσιόβας Νικόλαος
Μπουριέλ Αγγελική-Ρόδη
Σεργκελίδης Δανιήλ
Φιλιούσης Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική & Επιστήμες Υγείας
Επιστήμες Υγείας
Γεωργικές Επιστήμες
Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Σαλμονελώσεις; Τρόφιμα; Ζώα; Άνθρωποι; Επιδημιολογία; Ηλεκτροφόρηση παλλόμενου πεδίου; Δημόσια υγεία; Αντιμικροβιακή αντοχή; Λυσιτυπία; Πολυτοπική ανάλυση νουκλεοτιδικής αλληλουχίας
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
258 σ., εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.