Συγκριτική μελέτη αποτελεσματικότητας παραμέτρων επιλογής και επιπέδου μεθυλίωσης σε δύο ομάδες διασταυρώσεων μαλακού σιταριού

Περίληψη

Η επιλογή ελπιδοφόρων διασταυρώσεων, από τις πρώτες γενεές, στηβελτίωση μαλακού σιταριού (Tr. aestivum) διερευνήθηκε με τη χρήσηδιαφόρων κριτηρίων. Η αποτελεσματικότητα της επιλογής σε αυτές τις γενεέςεξαρτάται από τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και τη δυνατότητα τωνκριτηρίων επιλογής να διαχωρίσουν με επιτυχία τους γενότυπους,αποσκοπώντας σε τελικά προϊόντα σταθερής και υψηλής απόδοσηςσυνδυάζοντας καλή ποιότητα αλεύρου. Ο σκοπός της παρούσας εργασίαςαφορούσε τη διερεύνηση-αξιολόγηση εκείνων των γενετικών κριτηρίων ταοποία θα μπορούσαν να αξιολογήσουν και να διαχωρίσουν με επιτυχία τιςδιασταυρώσεις από τις πρώτες γενεές επιλογής. Διερευνήθηκε ηαποτελεσματικότητα των εξής τριών ομάδων κριτηρίων α) των ετερωτικώνδράσεων, β) των συστατικών του παραγωγικού δυναμικού και γ) τωναθροιστικών/κυρίαρχων γονιδιακών δράσεων ως προς τη δυνατότηταπρόβλεψης. Επιπρόσθετα τα υλικά αξιολογήθηκαν ως προς την ποιότητααλεύρου και έγινε προσπάθεια να ανιχνευτούν τυχόν επιγενετικές διαφορέςμεταξύ των επιλ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Early generation selection in wheat breeding (Triticum aestivum), forstable high yielding genotypes, has been attempted using various parameters.The effectiveness of early generation selection depends both on the followedbreeding methodology and on the ability of the evaluation criteria tosuccessfully discriminate the stable and high yielding genotypes from the rest,incorporating high floor quality in the end product. The aim of the presentstudy was the selection of genetic parameters that could be used for theassessment of crosses in the selection procedure. Particularly, theeffectiveness of parameters such as: (i) heterotic patterns, (ii) productivity andstability indexes and (iii) additive/dominant effects were tested, aiming atidentifying a number of crosses from which a sample of certain stability andyield ability will enter the selection procedure, facilitating a constant turnoverof the varieties. Selected genotypes where evaluated for floor quality as wellthrough the breeding pr ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/39285
ND
39285
Συγγραφέας
Γκόγκας, Χαράλαμπος Αναστάσιος
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας και Οικολογίας. Εργαστήριο Γενετικής και Βελτίωσης των Φυτών
Εξεταστική επιτροπή
Κούτσικα-Σωτηρίου Μεταξία
Ρουπακιάς Δημήτριος
Πολύδωρος Αλέξιος
Ελευθεροχωρινός Ηλίας
Τοκατλίδης Ιωάννης
Κουτρούμπας Σπυρίδων
Μαυρομάτης Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Γενετική βελτίωση; Μαλακό σιτάρι; Ετέρωση; Παραγωγικό δυναμικό
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
200 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.