Επίδραση των αιθέριων ελαίων της ρίγανης στα ζυμωτικά φαινόμενα και στην γαλακτοπαραγωγή αιγών

Περίληψη

Η παρούσα εργασία είχε ως στόχο να εξετάσει αν ο χρόνος αποθήκευσης της ρίγανης (Origanum vulgare subsp. hirtum) μετά τη συγκομιδή της, η άλεση και η ανάμειξη αυτής στο μείγμα συμπυκνωμένων ζωοτροφών μειώνει την περιεκτικότητά της σε αιθέριο έλαιο. Οι μετρήσεις αυτές έδειξαν ότι στα αποξηραμένα φυτά ρίγανης παραμένει τουλάχιστον το 94 % των αιθερίων ελαίων που περιέχουν έξι μήνες μετά τη συγκομιδή και το 95,1 % μετά την άλεση και ανάμειξη αυτών στο μείγμα συμπυκνωμένων ζωοτροφών τέσσερις εβδομάδες μετά την ανάμειξη. Στην συνέχεια μελετήθηκε η επίδραση της ρίγανης στα ζυμωτικά φαινόμενα των προστομάχων και στην γαλακτοπαραγωγή αιγών. Στο 1ο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν οκτώ αίγες φυλής Alpine οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ισοδύναμες ομάδες. Οι δύο ομάδες κατανάλωναν το ίδιο σιτηρέσιο με μόνη διαφορά ότι στο σιτηρέσιο της ομάδας της επέμβασης είχαν προστεθεί 20 g ξηράς δρόγης ρίγανης που περιείχαν 1g αιθέριου ελαίου. Από τις αίγες λαμβάνονταν δείγματα υγρού μεγάλης κοιλίας κάθε 15 ημέρες για ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The objective of the present study was to determine if the storage time of the oregano after harvesting, milling and mixing this mixture of concentrates, reduces its content of essential oil. These measurements showed that in the dried oregano plants remains at least 94 % of essential oils six months after harvest, and 95.1 % after grinding and mixing them in a mixture of concentrated feed, four weeks after mixing. Then, the second objective was to study the effect of dietary addition of oregano (Origanum vulgare subsp. Hirtum) in ruminal fermentation and in milk production and quality in goats. In the first experiment, eight Alpine goats were divided into two equal groups. Both groups received the same diet except that in the ration of the treatment group were added 20 g dried oregano plant containing 1g of oregano essential oil. Rumen fluid samples were taken every 15 days for a period of 69 days. In those samples, the following parameters were determined: pH, the concentration of ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/37481
ND
37481
Εναλλακτικός τίτλος
Effects of oregano essential oils on rumen fermentation and milk production in goats
Συγγραφέας
Παρασκευάκης, Νικόλαος Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Ζέρβας Γεώργιος
Λάμπρου Νικόλαος
Πολυσίου Μόσχος
Οικονόμου Γαρυφαλλιά
Τσιπλάκου Ελένη
Φεγγερός Κωνσταντίνος
Φλεμετάκης Εμμανουήλ
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Επιστήμες Ζωικής Παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Ρίγανη; Αίγες; Μηρυκαστικά; Ζυμωτικά φαινόμενα; Ποιότητα γάλακτος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xiii, 173 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.