Μελέτη και μαθηματική περιγραφή της εκβλάστησης των σπορίων και της μυκηλιακής ανάπτυξης μυκήτων σε περιβάλλον γιαούρτης

Περίληψη

Η επιμόλυνση και η αποίκηση της γιαούρτης με μύκητες είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα ποιότητας για τα προϊόντα γιαούρτης με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία γάλακτος. Το βασικό αντικείμενο της παρούσας διδακτορικής έρευνας ήταν η ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων ποσοτικής μυκητολογίας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των συστημάτων ελέγχου μυκήτων στην παραγωγή γιαούρτης. Το πρώτο μέρος της έρευνας επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων για την πρόβλεψη της επίδρασης της θερμοκρασίας και του επιπέδου εμβολίου στην ανάπτυξη 12 στελεχών διαφορετικών ειδών μυκήτων οι οποίοι απομονώθηκαν από το περιβάλλον παραγωγής γιαούρτης. Σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν μεταξύ των στελεχών σχετικά με τη θερμοκρασιακή εξάρτηση της μυκηλιακής τους αύξησης. Με βάση τα αποτελέσματα, αναπτύχθηκε ένα λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής των μοντέλων για την επιλογή των κατάλληλων συνθηκών των δοκιμών ελέγχου για την παρουσία μυκήτων στη γιαούρτη. Λαμβάνοντας υ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The contamination and colonization of yogurt with fungi is probably the most important quality problem for yogurt products with significant economic implications for the dairy industry. The overall objective of the present PhD research was to develop effective predictive mycology tools that can be used for improving fungi control systems in yogurt production. The first part of the research focused on the construction of mathematical models to predict the effect of the storage temperature and inoculum size on the growth of 12 fungal species isolated from yogurt production environment. Significant differences on the temperature dependence of the mycelium growth between the tested species were observed. A detailed application scheme of the models for the selection of the appropriate conditions of the challenge tests for the detection of fungi presence in yogurt was designed. Considering that temperature fluctuations are often during distribution and storage of yogurt, the developed models ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/36473
ND
36473
Εναλλακτικός τίτλος
Modelling spore germination and mycelium growth kinetics of fungi in yogurt-type environment
Συγγραφέας
Γουγουλή, Μαρία Δημήτριος
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Κουτσουμανής Κωνσταντίνος
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Τζανετάκης Νικόλαος
Γούλα Αθανασία
Μοσχάκης Θωμάς
Πανάγου Ευστάθιος
Σκανδάμης Παναγιώτης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Μύκητες; Αλλοίωση γιαούρτης; Ανάπτυξη μυκήτων; Εκβλάστηση σπορίων μυκήτων; Ποσοτική μυκητολογία; Μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης; Διασφάλιση ποιότητας γιαούρτης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
232 σ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.