Περίληψη
Ο σκοπός της συγκεκριμένης διδακτορικής διατριβής, όπως αποδεικνύεται και μέ-σα από τον τίτλο της, είναι διπλός. Η πολυπλοκότητα του εν λόγω αντικειμένου καθώς και οι προεκτάσεις του σε θέματα περιβάλλοντος, οικονομίας, αειφόρου και κοινωνικής ανάπτυξης, απαιτούν την προσέγγισή του διεπιστημονικά, αξιοποιώντας παράλληλα όλες τις σύγχρονες διδακτικές και παιδαγωγικές μεθόδους. Στόχος είναι η ανάδειξη του συγκεκριμένου διδακτικού αντικειμένου, με την ταυτόχρονη κάλυψη και σύνδεση όλων των θεματικών πεδίων, αλλά και των προεκτάσεων τους.Προσεγγίζει ολιστικά την έννοια του νερού τόσο από τη πλευρά της χημείας όσο και από την πλευρά της παιδαγωγικής επιστήμης. Από την χημική πλευρά πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις σε δείγματα πόσιμου νερού σε 53 περιοχές της Καβάλας. Τρεις ομάδες περιοχών με διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά (πεδινές, ημιορεινές και παράκτιες). Οι περιοχές δειγματοληψίας του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση είναι είτε από πηγές είτε από πηγάδια. Παρακολουθήθ ...
Ο σκοπός της συγκεκριμένης διδακτορικής διατριβής, όπως αποδεικνύεται και μέ-σα από τον τίτλο της, είναι διπλός. Η πολυπλοκότητα του εν λόγω αντικειμένου καθώς και οι προεκτάσεις του σε θέματα περιβάλλοντος, οικονομίας, αειφόρου και κοινωνικής ανάπτυξης, απαιτούν την προσέγγισή του διεπιστημονικά, αξιοποιώντας παράλληλα όλες τις σύγχρονες διδακτικές και παιδαγωγικές μεθόδους. Στόχος είναι η ανάδειξη του συγκεκριμένου διδακτικού αντικειμένου, με την ταυτόχρονη κάλυψη και σύνδεση όλων των θεματικών πεδίων, αλλά και των προεκτάσεων τους.Προσεγγίζει ολιστικά την έννοια του νερού τόσο από τη πλευρά της χημείας όσο και από την πλευρά της παιδαγωγικής επιστήμης. Από την χημική πλευρά πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις σε δείγματα πόσιμου νερού σε 53 περιοχές της Καβάλας. Τρεις ομάδες περιοχών με διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά (πεδινές, ημιορεινές και παράκτιες). Οι περιοχές δειγματοληψίας του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση είναι είτε από πηγές είτε από πηγάδια. Παρακολουθήθηκαν δεκαέξι παράμετροι ποιότητας του πόσιμου νερού κατά τη διάρκεια ενός έτους (2012 – 2013), μία σε κάθε εποχή (Σεπτέμβριος, Ιανουάριος, Απρίλιος και Ιούλιος). Η επιλογή των παραμέτρων ελέγχου βασίστηκε κυρίως στις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών οδηγιών 98 / 83 και 2000 / 60. Οι αναλυτικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες, που επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία. Η ποιότητα του νερού επηρεάζεται από ένα ευρύ φάσμα φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων μπορεί να πιστοποιήσει με βεβαιότητα εάν ένα δείγμα νερού είναι κατάλληλο για πόσιμο ή όχι, ακολουθώντας τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.Από την εκπαιδευτική πλευρά η συγκεκριμένη διδακτορική διατριβή στοχεύει στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού καθώς και έντυπων διδασκαλίας για το νερό, που είναι διαθέσιμα τόσο μέσω πλατφόρμας moodle όσο και μέσω ιστοσελίδας. Επίσης δημιουργήθηκε μια πολυμεσική εφαρμογή για «το Νερό», έχοντας ως κίνητρο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευόμενοι στην κατανόηση των εννοιών που διδάσκονται. Για τη σωστή και ολοκληρωμένη εικόνα του, το εκπαιδευτικό λογι¬σμικό κατασκευάστηκε σύμφωνα με τους μηχανισμούς μάθησης καθώς και τα υπάρ¬χοντα παιδαγωγικά μοντέλα. Περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα εκπαιδευτικά videos στα οποία περιγράφεται η πλήρης διαδικασία για την μέθοδο ανάλυσης της κάθε παραμέτρου. Επίσης περιλαμβάνονται παρουσιάσεις με τη μορφή .ppt αρχείων οι οποίες μπο-ρούν να χρησιμοποιηθούν ως βοήθημα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και ενδει-κτικά μαθήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια της περιβαλλον-τικής εκπαίδευσης. Στο τέλος του λογισμικού υπάρχουν ερωτήσεις, με τη βοήθεια των οποίων επιβεβαιώνεται η επίδραση της συγκεκριμένης εφαρμογής στη διδακτική διαδικασία. Το διδακτορικό με τίτλο: «Περιβαλλοντική εκπαίδευση: Μια Χημική – Παιδα-γωγική προσέγγιση του νερού μέσα από την ανάλυση δειγμάτων του από το Νομό Καβάλας» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο σχετικά με τις αναλύσεις του πόσιμου νερού και των παραγόντων από τους οποίους εξαρτώνται. Επίσης στοχεύει στη βελτίωση του μαθησιακού αποτελέσματος με τη διευκόλυνση της κατανόησης που οδηγεί στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος. χρησιμοποιώντας σύγχρονη υπολογι-στική τεχνολογία σύμφωνα με τις βασικές αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The purpose of this dissertation, as demonstrated through its title, is twofold: the approach of the concept of water from the aspect of the chemistry and the peda-gogical. The complexity of this subject as well as its implications on environmental, economic, sustainable and social development issues requires an interdisciplinary ap-proach, while using all modern teaching and pedagogical methods. The aim is to highlight the particular teaching subject, while covering and connecting all subject fields and their implications.From the chemical aspect analyzes were performed in samples of drinking water in 53 areas of Kavala. Three groups of areas with different morphological characteristics (lowland, semi – mountainous and coastal). The water sources for human consumption are either from springs or from wells. Sixteen quality parameters of the drinking water were monitored within a period of one year (2012 – 2013). The selection of monitoring parameters was mainly based on the requirement ...
The purpose of this dissertation, as demonstrated through its title, is twofold: the approach of the concept of water from the aspect of the chemistry and the peda-gogical. The complexity of this subject as well as its implications on environmental, economic, sustainable and social development issues requires an interdisciplinary ap-proach, while using all modern teaching and pedagogical methods. The aim is to highlight the particular teaching subject, while covering and connecting all subject fields and their implications.From the chemical aspect analyzes were performed in samples of drinking water in 53 areas of Kavala. Three groups of areas with different morphological characteristics (lowland, semi – mountainous and coastal). The water sources for human consumption are either from springs or from wells. Sixteen quality parameters of the drinking water were monitored within a period of one year (2012 – 2013). The selection of monitoring parameters was mainly based on the requirements of the European directives 98 / 83 and 2000 / 60. The analytical methods involved were standard procedures as recommended by the European directive. Water quality is affected by a wide range of natural and human influences. Based on the results of these analyzes can confidently certify if a water sample is suitable for drinking or not, according to the requirements of situated law.This research project aims at presenting a multimedia application, referred to "Water". This educational software has been designed and implemented, taking into consideration the learning mechanisms, the existing successful pedagogical models and the difficulties faced by students on understanding the respective concepts taught. The electronic platform will include all the necessary information for analysis and the importance of these parameters. Moreover will include educational video in which there is a complete description of the procedure for each parameter. Also included presentations in the form of .ppt files that can be used not only as an aid to the educational process but also as indicative of courses which can be used in environmental education. In the last part of the software there are questions on the basis of which the control of learning outcome can be carried out.Thus, it is concluded that the use of advanced and modern computer technology and the parallel respect to the basic principles of pedagogical science can significantly enhance students’ interest in the chemistry course, facilitating the understanding of phenomena and processes aiming at improving the learning outcome.The PhD dissertation thesis entitled: "Environmental education: A Chemical –dagogical approach of water, through the chemical analysis of water samples in Kavala region", will be a comprehensive manual on the analysis of drinking water and the factors which determine.
περισσότερα