Βιοτεχνολογική παραγωγή 1,3-προπανοδιόλης, 2,3-βουτανοδιόλης και αιθανόλης κατά την αύξηση επιλεγμένων προκαρυωτικών στελεχών σε ανανεώσιμες πηγές άνθρακα

Περίληψη

Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε η ικανότητα 84 βακτηριακών στελεχών να μεταβολίσουντη βιομηχανική γλυκερόλη, κύριο παραπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής βιολογικού πετρελαίου(βιοντίζελ), προς παραγωγή 1,3-προπανοδιόλης (PD), 2,3-βουτανοδιόλης (BD) και αιθανόλης(EtOH), υπό διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας. Τα εξεταζόμενα στελέχη ανήκουν, πλην ενός(Clοstridium butyricum NRRL B-23495), σε συλλογές του τμήματος Επιστήμης και ΤεχνολογίαςΤροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι φυσικά στελέχη και μελετήθηκαν γιαπρώτη φορά ως προς τη δυνατότητα μεταβολισμού της γλυκερόλης. Στην πλειοψηφία τους έχουναπομονωθεί από τρόφιμα όπως προϊόντα κρέατος, προζύμι και καρπούς σταφυλήςπροσβεβλημένους από τον μύκητα Botrytis sp..Η πειραματική διαδικασία χωρίστηκε σε δύο στάδια: Αρχικά διενεργήθηκαν ασυνεχείςκαλλιέργειες σε φιάλες, με την καθαρή γλυκερόλη και την γλυκόζη ως συνυποστρώματα σεαναλογία 3:1, είτε υπό αναερόβιες είτε υπό αερόβιες συνθήκες ανάλογα με τις απαιτήσεις σεοξυγόνο του εκάστοτ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The ability of bacterial strains to assimilate glycerol, the main by-product of biodieselproduction facilities, in order to generate higher value compounds of significance for the food andchemical industry, namely 1,3-propanediol (PD), 2,3-butanediol (BD) and ethanol (EtOH), wasassessed during the current thesis. Under this view, 84 bacterial strains were screened for theirability to metabolise crude glycerol, under different fermentation conditions. All but one of thetested strains (Clοstridium butyricum NRRL B-23495), were obtained from various collections ofthe Department of Food Science and Technology of the Agricultural University of Athens and weretested for the first time for their ability to assimilate glycerol. All of these strains were natural onesand were mostly isolated from foodstuffs, such as meat products, fermented sourdoughs andinfected grapes.The experimental procedure was divided in two parts: First, a preliminary assessment ofglycerol assimilation for all 84 strains ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/35564
ND
35564
Εναλλακτικός τίτλος
Biotechnological production of 1,3-propanediol, 2,3-butanediol and ethanol, by selected bacterial strains cultivated on renewable carbon sources
Συγγραφέας
Μετσοβίτη, Μαρία Δημήτριος
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Παπανικολάου Σεραφείμ
Δροσινός Ελευθέριος
Κουτίνας Απόστολος
Αγγελής Γεώργιος
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Κέκος Δημήτριος
Χατζηνικολάου Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Βιομηχανική γλυκερόλη; Βιοντίζελ; 1,3-προπανοδιόλη; 2,3-βουτανοδιόλη; Αιθανόλη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
viii, 220 σ., πιν., σχημ., γραφ.