Η μονοκαλλιέργεια της ελιάς και το εμπόριο του λαδιού στην Κέρκυρα κατά τον 18ο αιώνα

Περίληψη

Η μελέτη της καλλιέργειας της ελιάς και του εμπορίου λαδιού στην Κέρκυρα κατά τον 18ο αιώνα αποτελεί ένα αντικείμενο λίγο ερευνημένο. Η επικέντρωση της παρούσας εργασίας ειδικά στον 18ο αιώνα οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά την περίοδο αυτή, η καλλιέργεια της ελιάς στην Κέρκυρα εξελίχθηκε, εξαιτίας μιας σειράς παραμέτρων, σε εντατική καλλιέργεια, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των ελαιόδενδρων και συνεπακόλουθα της παραγωγής λαδιού, χωρίς όμως να προκύψει για το νησί κάποια ιδιαίτερη οικονομική ευμάρεια και κοινωνική ανάπτυξη. Εξετάζοντας ιστορικά το θέμα οι πρώτες διάσπαρτες πληροφορίες, που όμως φανερώνουν τη σπουδαιότητα του ελαιόλαδου της Απουλίας και σε μικρότερο βαθμό του Λεβάντε¹ αφενός στις διατροφικές συνήθειες των Βενετών² και αφετέρου στη χρησιμοποίησή του στη σαπωνοποιία της Βενετίας,³ ανάγονται στον 14ο αιώνα. Μόνο όμως από τον 16ο αιώνα οι πληροφορίες που έχουμε για το ρόλο του εμπορίου του ελαιόλαδου στη βενετική οικονομία γίνονται περισσότερες και πιο συγκε ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/33280
ND
33280
Εναλλακτικός τίτλος
Olive tree monoculture and olive oil trade in 18th century Corfu
Συγγραφέας
Μέκκας, Κωνσταντίνος Ηλίας
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Φιλοσοφική. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Κατσιαρδή-Hering Όλγα
Παπαδία-Λάλα Αναστασία
Ευθυμίου Μαρία
Λαμπρινός Κωνσταντίνος
Σειρηνίδου Βασιλική
Μιχαηλάρης Παναγιώτης
Πανοπούλου Αγγελική
Επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Ιστορία & Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Μονοκαλλιέργεια ελιάς; Εμπόριο λαδιού; 18ος αιώνας; Κέρκυρα; Βενετία; Βενετοκρατία; Ομάδες-κοινότητες εμπόρων; Σαπωνοποιία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
389 σ., εικ., πιν., γραφ.