Η επίδραση οικονομικών παραγόντων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Περίληψη

Η Ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών κατέχει κυρίαρχη στην Ελληνική μεταποίηση συμβάλλοντας με τα υψηλότερα ποσοστά σε όλα τα βασικά της μεγέθη όπως πωλήσεις κέρδη, απασχολούμενο προσωπικό, προστιθέμενη αξία, αποτελώντας συνάμα μια από τις ατμομηχανές της Ελληνικής Οικονομίας. Παρόλη όμως τη σημασία τους για την οικονομία και τα σημαντικά βήματα προόδου στα οποία έχουν προχωρήσει οι ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα που συνιστούν εμπόδια στην περαιτέρω αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους. Από την άλλη μεριά η πολύπλευρη σημασία της έννοιας της ανταγωνιστικότητας και οι δυσκολίες στον τρόπο υπολογισμού και εκτίμησης της καθιστούν τη σημασία της ακόμα μεγαλύτερη. Σκοπό λοιπόν της παρούσης εργασίας αποτελεί η μελέτη της επίδρασης οικονομικών παραγόντων στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, με τη χρήση του μεριδίου αγοράς ως προς τις πωλήσεις και του περιθωρίου καθαρού κέρδους ως δεικτών μέτρησης ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The Greek food and beverage industry is on of the most important sectors of the Greek economy taking part with high percentages in its basic rates such as sales, profits, employment value added etc. In spite of the fact that the Greek firms went through significant changes during the last decades, they face too many problems affecting the level of their competitiveness.On the other hand competitiveness is a concern which is difficult to be defined and measured accurately. The aim of this thesis is to study the effect of certain economic factors on the competitiveness of the Greek food and beverage firms using traditional competitiveness measures such as profitability and market share. The estimation of the equations takes part not only for the whole number of the firms but for each sector separately. The results show the way which the different factors affect both on profitability and on market share. The last section of the thesis consists of the conclusions and proposals.

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/30178
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/30178
ND
30178
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of certain economic factors on the competitiveness of the Greek food and beverage firms
Συγγραφέας
Κωνσταντινίδης, Χρήστος (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Αγροτικής Οικονομίας
Εξεταστική επιτροπή
Μάττας Κωνσταντίνος
Σέμος Αναστάσιος
Τζουβελέκας Ευάγγελος
Φουσέκης Παναγιώτης
Κατρανίδης Στυλιανός
Κατρακυλίδης Κωνσταντίνος
Σεργάκη Παναγιώτα
Επιστημονικό πεδίο
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΟικονομικά και Επιχειρήσεις
Λέξεις-κλειδιά
Κερδοφορία; Μερίδιο αγοράς; Ανταγωνιστικότητα; Τρόφιμα-ποτά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
138 σ., πιν.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)