Μελέτη φυσιολογικών χαρακτηριστικών των Aspergillus και Penicillium sp. και παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή ωχρατοξίνης Α στα τρόφιμα

Περίληψη

Στόχοι της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν α) η σύγκριση-συσχέτιση διαφορετικών μεθόδων εκτίμησης της παραγωγής ΩΤΑ (ELISA και HPLC), β) η μελέτη της επίδρασης διαφορετικών οικολογικών παραγόντων π χ pH, aw, μικροδομή, θερμοκρασία και αρχικό επίπεδο ενοφθαλμίσματος στην ανάπτυξη των A westerdijkiae, A carbonarius και Ρ verrucosum και την παραγωγή ΩΤΑ, γ) η ανάπτυξη μοντέλων κινητικής και μοντέλων πιθανοτήτων στοχεύοντας στην πρόβλεψη της ανάπτυξης των μυκήτων και της παραγωγής ΩΤΑ και στην επικύρωση των αναπτυχθέντων μοντέλων σε διαφορετικά τρόφιμα και δ) η μελέτη και ανεύρεση πιθανών βιολογικών (χρήση μικροοργανισμών) ή εναλλακτικών μεθόδων (χρήση αιθέριων ελαίων) αναστολής της ανάπτυξης του A carbonarius ή μείωσης της ΩΤΑ. Κατά τη σύγκριση των δύο μεθόδων ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης της ΩΤΑ, ELISA και HPLC, συμπεραίνεται ότι η ELISA μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη μέθοδο για ταχύ ημι-ποσοτικό προσδιορισμό της ΩΤΑ από τα τρία είδη μυκήτων κατά την ανάπτυξη τους σε θρεπτικά ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Some filamentous fungi of the genera Aspergillus and Penicillium are of high impact for food safety due to their ability to produce a toxic secondary metabolite, ochratoxin A (OTA). OTA is well known for its carcinogenic, immunosuppressive and teratogenic properties. OTA has also been extensively documented as a contaminant of a wide variety of foods including cereals, green coffee, spices, nuts, dried fruits, beer, wine, grapes, and grape juice. Following, a literature review on OTA and existing knowledge of three main ochratoxigenic fungi (Aspergillus westerdijkiae, A. carbonarius and Penicillium verrucosum) the objectives of the present thesis were: i) to study the effect of different ecophysiological factors such as pH, aw, microstructure (intrinsic factors), temperature (extrinsic factor), and initial inoculum level (implicit factors) on fungal growth and OTA production, ii) to develop kinetic or stochastic models by using the primary data in order to predict fungal growth and OTA ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/28456
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/28456
ND
28456
Εναλλακτικός τίτλος
Study of Aspergillus and Penicillium sp. physiological characteristics and factors related to ochratoxin A production in food products
Συγγραφέας
Καπετανάκου, Αναστασία (Πατρώνυμο: Ευάγγελος)
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών
Εξεταστική επιτροπή
Σκανδάμης Παναγιώτης
Γιαννιώτης Σταυριανός
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Δροσινός Ελευθέριος
Κουτσουμανής Κωνσταντίνος
Τσιτσιγιάννης Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες
Λέξεις-κλειδιά
Ωχρατοξίνη Α; Ανάπτυξη μυκήτων; Μοντέλα πρόβλεψης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xx, 202 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)