Επίδραση του ευνουχισμού σε παραγωγικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά αρσενικών ορνιθιών

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο προσδιορισμός της επίδρασης του ευνουχισμού σε φυσιολογικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά αρσενικών ορνιθίων. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν τρία πειράματα. Στα πρώτα δύο πειράματα χρησιμοποιήθηκε ένα υβρίδιο κρεοπαραγωγής μέσης ανάπτυξης (Redbro) ενώ στο τρίτο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν αρσενικά άτομα ενός ωοπαραγωγικού υβριδίου (Lohmann Silver). Ο χειρουργικός ευνουχισμός πραγματοποιήθηκε την 21η ημέρα για το κρεοπαραγωγικό υβρίδιο και την 45η ημέρα ηλικίας για το ωοπαραγωγικό. Από τα παραγωγικά χαρακτηριστικά μετρήθηκαν η αύξηση του σωματικού βάρους και η κατανάλωση τροφής, το βάρος του ψυχρού σφαγίου, το βάρος των εσωτερικών οργάνων, των τεμαχίων του σφαγίου και των επιμέρους ιστών στα τεμάχια του μηρού, της κνήμης και του στήθους. Για την εκτίμηση της ποιότητας του κρέατος του μείζονος θωρακικού μυός προσδιορίστηκαν: Το pH24, το χρώμα, η απώλεια οπού κατά το μαγείρεμα, η δύναμη διάτμησης και τo ενδομυϊκό λίπος. Επίσης μετρήθηκαν: ο όγκος και ο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the present study was to evaluate the effects of caponization on physiological characteristics and carcass traits of cockerels. In order to achieve this purpose, three experiments were conducted. For the first two, a medium-growth meat type hybrid was used (Redbro) while for the third, the males from an egg-laying hybrid (Lohmann Silver) were used. Surgical caponization was performed at the age of 21 and 45 days for the meat and egg type hybrid, respectively. For the evaluation of growth performance live weights and feed intake were recorded. At slaughter, cold carcass weight and carcass yield was recorded along with edible viscera weights, carcass parts weights and tissue weights (muscles, bones and skin plus visible fat) in the thigh, drumstick and breast. For the evaluation of breast meat quality, pH24, colour, cook loss, shear values and intramuscular fat were measured. Abdominal adipose tissue cellularity was addressed in terms of chemical fat and lipocytes volume and n ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/28100
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/28100
ND
28100
Εναλλακτικός τίτλος
Effects of caponization on selected productive and physiological characteristics of male chickens
Συγγραφέας
Συμεών, Γεώργιος Κυριάκος
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας
Εξεταστική επιτροπή
Ρογδάκης Εμμανουήλ
Μπιζέλης Ιωσήφ
Κομινάκης Αντώνιος
Μενεγάτος Ιωάννης
Πολίτης Ιωάννης
Φεγγερός Κωνσταντίνος
Πανοπούλου Ελευθερία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Επιστήμες Ζωικής Παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Ευνουχισμός; Ορνίθια κρεοπαραγωγής; Ορνίθια ωοπαραγωγής; Ανάπτυξη; Ποιότητα κρέατος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
95 σ., πιν., γραφ., ευρ.