Η αξιολόγηση της χρήσης βιοδεικτών στην αναγνωρισιμότητα των ζωικών προϊόντων: η χρήση των τερπενίων στο γάλα και τα προϊόντα του

Περίληψη

Η αναγνωρισιμότητα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες διασφάλισης της ποιότητας των ζωικών προϊόντων και η εργαστηριακή επιβεβαίωσή της είναι απαραίτητο εργαλείο στη διαδικασία. Για την αναγνώριση της προέλευσης έχει προταθεί η χρήση βιοδεικτών δηλαδή ενώσεων που δεν συντίθενται από τον οργανισμό του ζώου και η ανίχνευσή τους στο ζωικό προϊόν οφείλεται αναμφίβολα στο σιτηρέσιο που έχουν καταναλώσει. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της χρήσης των τερπενίων ως βιοδεικτών για το γάλα και τα προϊόντα του. Κατά τον πρώτο πειραματισμό 8 ενήλικες υγιείς αίγες και 8 προβατίνες αντίστοιχα, χωρίστηκαν σε δύο ισοδύναμες ομάδες, του μάρτυρα (C) και της επέμβασης (T). Στα ζώα των ομάδων T χορηγήθηκε ημερησίως ποσότητα 1g από κάθε ένα από τα τερπένια: α-πινένιο, λεμονένιο και β-καρυοφυλλένιο, για χρονικό διάστημα 18 ημερών. Διερευνήθηκε η παρουσία τους στο πλάσμα του αίματος, το γάλα και το τυρί των δύο ειδών ζώων. Οι αιμοληψίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διά ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Recently there has been an increasing consumer’s demand for products of specific quality and hence for certification of the origins of the food they consume. Terpenes have been proposed as biomarkers of a grass based diet. In a 20 days experiment, 8 adult sheep and 8 adult goats were divided in two equal groups, representing control (C) and treatment (T) group. In the treatment group oral administration of 1g of each terpene, α-pinene, limonene and b-caryophyllene, were applied daily. Milk production was recorded daily and blood plasma and milk samples were also collected. Blood plasma samples were extracted with organic solvents and the Solid Phase Micro-extraction Method using CAR/PDMS fiber was used for milk samples, before terpenes were identified on a GC-MS. Milk chemical properties and fatty acid profile were also determined. The results indicated terpenes not having an effect on milk production and milk chemical properties. Dosed terpenes were identified in blood pla ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/27264
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/27264
ND
27264
Εναλλακτικός τίτλος
Evaluation of plant biomarkers in the identification of animal products
Συγγραφέας
Πουλοπούλου, Ιωάννα Πέτρος
Ημερομηνία
2011
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Χατζηγεωργίου Ιωάννα
Ζέρβας Γεώργιος
Χαρουτουνιάν Σέρκο
Δεληγεώργης Στυλιανός
Ξυλούρη Ευτυχία
Μασούρας Θεόφιλος
Μουντζούρης Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Επιστήμες Ζωικής Παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Αίγες; Πρόβατα; Βιοδείκτες; Αναγνωρισιμότητα; Αίμα; Γάλα; Τυρί
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ., ευρ.