Κυτταρικός θάνατος των αρνητικών κατά GRAM βακτηρίων με λυσοζύμη

Περίληψη

Τα αρνητικά κατά Gram βακτήρια είναι οι πιο σημαντικοί σηπτικοί παράγοντες του κρέατος, των ψαριών και των πουλερικών, ενώ κάποια από τα είδη αυτά είναι και σημαντικοί αιτιολογικοί παράγοντες τροφιμογενών νοσημάτων. Εξαιτίας των παραπάνω, διαδικασίες που επιτρέπουν την εξυγίανση των τροφίμων μπορεί να έχουν πρακτική αξία, υπό τον όρο ότι δεν αλλοιώνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων, δεν ευθύνονται για επικίνδυνα κατάλοιπα, ενώ και το κόστος εφαρμογής τους δεν είναι απαγορευτικά υψηλό. Η λυσοζύμη λύνει τα θετικά κατά Gram βακτήρια και παράγεται με χαμηλό κόστος από το λεύκωμα των αβγών ενώ, επιπλέον, είναι συστατικό που είναι κατάλληλο για την επεξεργασία τροφίμων. Παρόλα αυτά, τα αρνητικά κατά Gram βακτήρια είναι ανθεκτικά στη λυσοζύμη εξαιτίας της παρουσίας της λιπώδους εξωτερικής μεμβράνης στο κυτταρικό τους τοίχωμα, η οποία και παρεμποδίζει την πρόσβαση της λυσοζύμης στο ευαίσθητο σε αυτήν υπόστρωμα, τη πεπτιδογλυκάνη. Επιπλέον, οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Gram-negative bacteria are the most economically significant spoilage agents of meat, fish and poultry and a number of species are also important causes of food-borne disease. Procedures for decontaminating foods are, therefore, of potential value, but such procedures must not alter the flavour of food, leave harmful residues or be prohibitively expensive. Lysozyme lyses Gram-positive bacteria and is readily obtainable at low cost from egg white, which is suitable for use in food processing. However, Gram-negative bacteria are lysozyme-resistant due to the presence of the lipid outer membrane of the cell wall, which prevents lysozyme from reaching its substrate (peptidoglycan). Also, current methods for modifying the outer membrane, to allow access of lysozyme, use toxic chemicals or extreme physical conditions and are not applicable to food treatment. This thesis considers the possibility of modifying the outer membrane using osmotic shock, and developing lysozyme / osmotic shock k ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/26559
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/26559
ND
26559
Εναλλακτικός τίτλος
Destruction of gram - negative bacteria by lysozyme
Συγγραφέας
Χατζοπούλου, Αθηνά του Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
1991
Ίδρυμα
University of London. King's College London. School of Health. Biosphere Science Division - Microbial Physiology Research Group
Εξεταστική επιτροπή
Miles R.J.
Kroll R.J
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΆλλες Ιατρικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Λυσοζύμη; Κυτταρική λύση, πεπτιδογλυκάνη, κυτταρικό τοίχωμα, κυτταρική μεμβράνη; Οσμωτικό φαινόμενο, πλασμόλυση, αποπλασμόλυση; Υπερτονικό, υποτονικό διάλυμα, ενεργότητα ύδατος; Ψυχρό σοκ; Εξυγίανση πουλερικών, κρέατος; Σαλμονέλα; Βακτήριο, παθογόνο, λοιμογόνο, σηπτικό; Ψυχρότροφα, ψευδομονάδα
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)