Προσδιορισμός της χημικής σύστασης και μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης αιθέριων ελαίων της ελληνικής βιοποικιλότητας με στόχο την παρασκευή ασφαλών τροφίμων

Περίληψη

Στα πλαίσια της παρούσας διατριβής μελετήθηκαν 49 φυτά της ελληνικής βιοποικιλότητας ως προς την χημική σύσταση και την αντιμικροβιακή δράση έναντι τροφικών παθογόνων, των αιθέριων ελαίων τους. Αναπτύχθηκε μια νέα γρήγορη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της ελάχιστης και της μη ανασταλτικής συγκέντρωσης. Έγινε μελέτη της εποχιακής παραλλαγής στη χημική σύσταση των αιθέριων ελαίων των φυτών Satureja thymbra και Satureja pamassica καθώς και η εύρεση του δραστικότερου αντιμικροβιακά αιθέριου ελαίου ως προς την εποχή. Μελετήθηκε η επιβίωση της Listeria monocytogenes σε δέκα προϊόντα της ελληνικής αγοράς υπό την επίδραση του αιθέριου ελαίου της Satureja thymbra. Πραγματοποιήθηκε μελέτη της επίδρασης των πτητικών συστατικών του αιθέριου ελαίου της ρίγανης στο κρέας μόσχου. Επίσης μελετήθηκε η επιβίωση παθογόνων σε ελληνικές σαλάτες. Τέλος, αξιολογήθηκαν φυσικά απολυμαντικά μέσα με βάση την δραστικότητά τους στην καταπολέμηση βιοϋμενίων.

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the frame of PhD thesis, it was actualized correlation between chemical composition and antibacterial activity of essential oils from 49 plants of Greek biodiversity. A newly assay was developed to study the minimum inhibitory concentration of Satureja spinosa essential oils. It was realized seasonal variation in the chemical composition of the essential oils of Satureja species and their MIC assays against foodbome pathogens. It was used essential oil treatments to control the Listeria monocytogenes growth. It was actualized preservation of fresh meat with smart and modified atmosphere conditions. Furthermore, the fate of foodborne pathogens was controlled in traditional Greek appetizers. Finally, it was realized biofilm disinfection using natural sanitizers.

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21665
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21665
ND
21665
Εναλλακτικός τίτλος
Essential oils from plants of greek biodiversity: chemical composition and antibacterial activities for the development of alternative food additives
Συγγραφέας
Χωριανόπουλος, Νικόλαος του Γεώργιος
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Γενικό. Εργαστήριο Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Χαρουτουνιάν Σέρκο
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Σκαλτσούνης Λέανδρος
Πολυσίου Μόσχος
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Κουτσουμάνης Κωνσταντίνος
Σκανδάμης Παναγιώτης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Αιθέρια έλαια; Συντήρηση τροφίμων; Ασφάλεια τροφίμων; Ελληνική βιοποικιλότητα; Αντιβακτηριδιακή δράση; Ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση; Εποχιακή παραλλαγή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
218 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)