Έλεγχος κυτταρογενετικών βλαβών από συντηρητικά των τροφίμων σε λεμφοκύτταρα ανθρώπου in vitro

Περίληψη

Σκοπός: Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση που έχουν η αμαράνθη, η ερυθροζίνη, η ταρτραζίνη, το σορβικό κάλιο, το βενζοϊκό νάτριο, το νιτρικό κάλιο, η D-γλυκόζη, η σακχαρίνη και η 6-φωσφορική γλυκόζη, δηλαδή εννιά προσθετικά τροφίμων σε καλλιέργειες φυσιολογικών λεμφοκυττάρων ανθρώπου in vitro. Μέθοδος: Η δράση των συγκεκριμένων προσθετικών αξιολογήθηκε με την εφαρμογή της μεθόδου των χρωματιδιακών ανταλλαγών (Sister Chromatid Exchanges, SCEs). Τρεις ήταν οι κυτταρογενετικοί δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν. Αρχικά μετρήθηκαν τα επίπεδα των SCEs/κύτταρο, που αποτελεί έναν ποσοτικό δείκτη γενοτοξικότητας. Έπειτα μέσω του Δείκτη Ρυθμού Πολλαπλασιασμού (ΔΡΠ) αξιολογήθηκε η κυτταροστατική δράση των ουσιών. Τέλος, με τον υπολογισμό του Μιτωτικού Δείκτη (ΜΔ) αξιολογήθηκε η πιθανή κυτταροτοξικότητα των συγκεκριμένων προσθετικών. Αποτελέσματα: Από τα πειράματά μας αποδείχθηκε ότι η αμαράνθη έχει γενοτοξική δράση σε όλο το εύρος των συγκεντρώσεων που χρησιμοποιήθηκαν, κυτταροστατική δράση ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Aim: The present study examined the effects of amaranth, erythrosine, tartrazine, potassium sorbate, sodium benzoate, potassium nitrate, saccharin, D-glucose and phosphate-6-glucose in healthy human lymphocytes in vitro. Materials and Methods: The effects of these food additives were evaluated through the methodology of Sister Chromatid Exchanges (SCEs). A simultaneous study of three cytogenetic indicators was used. Initially, the levels of SCEs/cell were analysed as a quantitative index of genotoxicity. Afterwards, the Proliferating Rate Index and the Mitotic Index were evaluated as qualitative indices of cytostaticity and cytotoxicity respectively. Results: The results of our experiments indicate that amaranth has genotoxic effect at all tested concentrations, cytostatic effect at 8mM and cytotoxic effect at 8 and 4mM. Erythrosine performed a high cytotoxicity at 8, 4, 2 and 1mM. Tartrazine had cytotoxic effect at the highest concentrations and a simultaneous bad quality of chromosom ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21152
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21152
ND
21152
Εναλλακτικός τίτλος
Cytogenetic study in cultured human lymphocytes treated with some commonly used food additives
Συγγραφέας
Μπουντούκας, Παναγιώτης του Αντώνιος
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Λειτουργικός-Κλινικοεργαστηριακός. Εργαστήριο Γενετικής
Εξεταστική επιτροπή
Λιαλιάρης Θεόδωρος
Σιβρίδης Ευθύμιος
Βανταράκης Απόστολος
Μαλτέζος Ευστράτιος
Δημητρίου Θέσπις
Χατζημιχαήλ Αθανάσιος
Βελέτζα Σταύρος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΚλινική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Χρωματιδιακές ανταλλαγές; Χρωστικές; Συντηρητικά; Γλυκαντικές ουσίες; Προσθετικά τροφίμων; Γενοτοξικότητα; Κυτταροστατικότητα; Κυτταροτοξικότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
260 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)