Περίληψη
Με τον όρο γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές φυτικής προέλευσης εννοούμε τρόφιμα και ζωοτροφές των οποίων το γενετικό υλικό (DNA) έχει υποστεί τροποποίηση ύστερα από εισαγωγή μέσα σε αυτό γενετικού υλικού που προέρχεται από άλλους οργανισμούς, μικρό- και μεγάλο-οργανισμούς (GMMO’s ή GMO’s). Αυτή η τροποποίηση έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή ορισμένων ιδιοτήτων και φυσικών χαρακτηριστικών των φυτών από τα οποία προέρχονται τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές, έτσι ώστε αυτά να καθίστανται π.χ. ανθεκτικά στους ψεκασμούς από ζιζανιοκτόνα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, γεγονός που συντελεί στη μείωση της ζημίας και των εργατικών κοστών, στην αύξηση της παραγωγής σε μικρότερο χρονικό διάστημα και γενικότερα στα υψηλότερα οικονομικά οφέλη. Πιο αναλυτικά στη συγκεκριμένη έρευνα μελετάται η ανίχνευση και ο ποσοτικός προσδιορισμός γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, που έχει υποστεί γενετική τροποποίηση με το μικροοργανισμό Bacillus thuringiensis 176 (Bt-176 Maize), και γενετικά τροποποιη ...
Με τον όρο γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές φυτικής προέλευσης εννοούμε τρόφιμα και ζωοτροφές των οποίων το γενετικό υλικό (DNA) έχει υποστεί τροποποίηση ύστερα από εισαγωγή μέσα σε αυτό γενετικού υλικού που προέρχεται από άλλους οργανισμούς, μικρό- και μεγάλο-οργανισμούς (GMMO’s ή GMO’s). Αυτή η τροποποίηση έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή ορισμένων ιδιοτήτων και φυσικών χαρακτηριστικών των φυτών από τα οποία προέρχονται τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές, έτσι ώστε αυτά να καθίστανται π.χ. ανθεκτικά στους ψεκασμούς από ζιζανιοκτόνα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, γεγονός που συντελεί στη μείωση της ζημίας και των εργατικών κοστών, στην αύξηση της παραγωγής σε μικρότερο χρονικό διάστημα και γενικότερα στα υψηλότερα οικονομικά οφέλη. Πιο αναλυτικά στη συγκεκριμένη έρευνα μελετάται η ανίχνευση και ο ποσοτικός προσδιορισμός γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, που έχει υποστεί γενετική τροποποίηση με το μικροοργανισμό Bacillus thuringiensis 176 (Bt-176 Maize), και γενετικά τροποποιημένης σόγιας, η οποία είναι ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο Roundup (Roundup Ready Soya). Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν: α) η ανίχνευση και ο ποσοτικός προσδιορισμός της παρουσίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO's) σε ακατέργαστα ή επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν καλαμπόκι, β) η ανίχνευση και ο ποσοτικός προσδιορισμός της παρουσίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO's) σε ακατέργαστα ή επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν σόγια, γ) η ανίχνευση και ο ποσοτικός προσδιορισμός της παρουσίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO's) σε ζωοτροφές που περιέχουν καλαμπόκι, δ) η ανίχνευση και ο ποσοτικός προσδιορισμός της παρουσίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO's) σε ζωοτροφές που περιέχουν σόγια. Για τη μελέτη αυτή εξετάσθηκαν συνολικά 494 δείγματα από ακατέργαστα και επεξεργασμένα τρόφιμα και ζωοτροφές, που περιείχαν καλαμπόκι (263 δείγματα) και σόγια (231 δείγματα). Τα δείγματα καλαμποκιού ήταν νιφάδες καλαμποκιού, βρεφικές κρέμες, τροφές και μπισκότα, ακατέργαστο καλαμπόκι, καλαμπόκι ξηρός καρπός για καβούρντισμα, γλυκό καλαμπόκι, καλαμποκάλευρο για κρέμες και σάλτσες, καλαμποκάλευρο μπακαλικής χύμα, φρέσκο γάλα-φέτα, αυγά εντατικής εκτροφής ωοπαραγωγών ορνίθων, καλαμποκάλευρα ζωοτροφών, τσιπς-σνακς, ψωμί-φρυγανιές, γιαούρτια-επιδόρπια. Τα δείγματα σόγιας ήταν ακατέργαστη σόγια για ζωοτροφή, γάλα σόγιας, κιμάς σόγιας, μπιφτέκια-κεφτεδάκια σόγιας, σπαγγέτι-ζυμαρικά σόγιας, χάπια ισοφλαβονοειδών σόγιας (genistein-daidzein), μπισκότα-σοκολατοειδή με σόγια, σάλτσα σόγιας, φρέσκο γάλα-φέτα, αυγά, τσιπς-σνακς, ψωμί-φρυγανιές, σπορέλαια-μαργαρίνες και γιαούρτια-επιδόρπια. Η ανίχνευση και ο ποσοτικός προσδιορισμός των GMO’s στα δείγματα που εξετάσθηκαν έγινε με Real Time PCR χρησιμοποιώντας το Lightcycler της εταιρείας ROCHE. Τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την ανίχνευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των GMO’s στη σόγια και στο καλαμπόκι ήταν αντίστοιχα το GMO Soya Quantification Kit (ROCHE-Diagnostics) για την ανίχνευση και ποσοτικό προσδιορισμό της Roundup Ready Soya και το GMO Maize Quantification Kit (ROCHE-Diagnostics) για την ανίχνευση και ποσοτικό προσδιορισμό του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού Bt-176 Από τα 263 δείγματα καλαμποκιού σε ανεπεξέργαστη ή επεξεργασμένη μορφή, βρέθηκαν να περιέχουν καλαμπόκι Bt-176, τρία δείγματα ζωοτροφών σε ποσοστό 2,23%, 6,31% και 7,89% αντίστοιχα και ένα μόνο δείγμα για ανθρώπινη κατανάλωση (καλαμπόκι ξηρός καρπός για καβούρντισμα) σε ποσοστό 23,83%. Από τα 231 δείγματα σόγιας σε ανεπεξέργαστη ή επεξεργασμένη μορφή, βρέθηκαν 12 δείγματα ζωοτροφών να περιέχουν GMO σόγια σε ποσοστό 4,30%, 2,31%, 62,06%, 75,91%, 9,45%, 60,7%, 20,05%, 94,48%, 55,11%, 36,97%, 74,63% και 0,14% αντίστοιχα, ενώ από τα δείγματα για ανθρώπινη κατανάλωση, βρέθηκε ένα δείγμα (κιμάς σόγιας) να περιέχει γενετικά τροποποιημένη σόγια σε ποσοστό 0,22%, τρία δείγματα (μπιφτέκι-κεφτεδάκια σόγιας) να περιέχουν γενετικά τροποποιημένη σόγια σε ποσοστό 0,19% (Μ.Α.Σ)*, 0,18% και 0,16% αντίστοιχα και τέσσερα δείγματα (σπαγγέτι-ζυμαρικά σόγιας) να περιέχουν GMO σόγια σε ποσοστό 0,31% (Μ.Α.Σ)*, 0,22% (Μ.Α.Σ)*, 0,19% (Μ.Α.Σ) και 0,26% (Μ.Α.Σ) αντίστοιχα. Επισημαίνεται ότι το κατώτερο όριο ανίχνευσης της χρησιμοποιούμενης μεθόδου είναι 0,1%. Από τα αποτελέσματα συνάγεται ότι τόσο ο εξοπλισμός (Lightcycler), όσο και τα GMO Kits (ROCHE Diagnostics) που χρησιμοποιήθηκαν για αυτήν την έρευνα, είναι πολύ απλά στη χρήση τους, δίνουν ποσοτικά αποτελέσματα και επεξεργάζονται ταχύτατα πολλά δείγματα ταυτόχρονα. Από τα αποτελέσματα φαίνεται επίσης ότι στα τρόφιμα ανθρώπινης κατανάλωσης που περιέχουν σόγια ή καλαμπόκι σε οποιαδήποτε μορφή, το ποσοστό ανίχνευσης τροποποιημένων οργανισμών είναι ελάχιστο, αφού σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας καθορίζεται και διευκρινίζεται ότι όλα τα τρόφιμα που προορίζονται και είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση δεν πρέπει να περιέχουν πάνω από 0,9% γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Αντίθετα στις ζωοτροφές παρατηρείται μεγαλύτερη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. *(Μ.Α.Σ): Με Αρνητική Σήμανση (Μη Τροποποιημένη Σόγια)
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
As genetically modified food and feedstuffs of plant origin, we mean food and feedstuffs with modified genetic material by insertion of genetic material from other organisms, micro- or mega- organisms (GMMO’s or GMO’s). This modification effects on plant characteristics in a way that they become resistant in weed killer spraying and in extreme weather conditions, in subsequence with reduction of damage and labor costs and increment of leverage and benefits. Specifically, in the present study is considered the detection and the quantification of genetically modified maize with the microorganism Bacillus thuringiensis 176 (Bt-176 Maize), and the detection and quantification of genetically modified soya resistant in weed killer Roundup (Roundup Ready Soya). The aim of the present study was: a) the detection and quantification of genetically modified organisms (GMO’s) in raw or processed foods containing maize, b) the detection and quantification of genetically modified organisms (GMO’s) i ...
As genetically modified food and feedstuffs of plant origin, we mean food and feedstuffs with modified genetic material by insertion of genetic material from other organisms, micro- or mega- organisms (GMMO’s or GMO’s). This modification effects on plant characteristics in a way that they become resistant in weed killer spraying and in extreme weather conditions, in subsequence with reduction of damage and labor costs and increment of leverage and benefits. Specifically, in the present study is considered the detection and the quantification of genetically modified maize with the microorganism Bacillus thuringiensis 176 (Bt-176 Maize), and the detection and quantification of genetically modified soya resistant in weed killer Roundup (Roundup Ready Soya). The aim of the present study was: a) the detection and quantification of genetically modified organisms (GMO’s) in raw or processed foods containing maize, b) the detection and quantification of genetically modified organisms (GMO’s) in raw or processed foods containing soya, c) the detection and quantification of genetically modified organisms (GMO’s) in feedstuff's containing maize, d) the detection and quantification of genetically modified organisms (GMO’s) in feedstuffs containing soya. A total number of 494 samples of various raw and/or processed foods, containing either maize (263 samples) or soya (231 samples) were examined for this study. The maize samples were: corn flakes, baby foods, biscuits, raw corn, popcorn, canned sweet corn, corn flour for cooking, corn flour for grocery, fresh milk, eggs from an intensive breeding poultry farm, cornmeal feedstuffs, chips-snacks, bread-rusks and yogurts-desserts. The soya samples were: soya milk, minced soya, soya kebabs, isoflavones pills containing soya genistein and daidzein, biscuits-chocolates containing soya, soya sauce, fresh milk, raw soya used as animal feed, eggs from an intensive breeding poultry farm, soya spaghetti, chips-snacks, bread-rusks, seed oils-oleomargarines and yogurts-desserts. The detection and quantification of GMOs in the collected samples was performed applying a Real Time PCR method using the Roche LightCycler instrument and accessories. For the detection of GMO soya and maize the LightCycler GMO Soya Quantification Kit (quantitative detection of Roundup Ready Soya) and the LightCycler GMO Maize Quantification Kit (quantitative detection of Bt-176 Maize) were used respectively (ROCHE Diagnostics). From a total number of 263 tested food and feedstuff samples containing maize, three samples of cornmeal feedstuffs were found to contain GMO maize in percentage of 2,23%, 6,31% and 7,89% correspondingly and only one sample for human consumption (popcorn) in percentage of 23,83%. Twenty out of the 231 tested food and feedstuff samples containing soya were found to contain GMO’s. Twelve positive samples were all raw soya used as animal feedstuff and the GMO’s content detected was 4,30%, 2,31%, 62,06%, 75,91%, 9,45%, 60,7%, 20,05%, 94,48%, 55,11%, 36,97%, 74,63% and 0,14%, correspondingly. Eight of the samples for human consumption (one minced soya, three soya kebabs and four soya spaghetti) were found positive in GMO’s content in percentage of 0,22%, 0,19% (W.N.S), 0,18%, 0,16%, 0,31% (W.N.S), 0,22% (W.N.S), 0,19% (W.N.S), and 0,26% (W.N.S), correspondingly. It should be pointed that the detection limit of the employed method is 0,1%. In addition, it should be pointed that the LightCycler Instrument and the LightCycler GMO kits used for this study are simple to use, they give quantitative results rapidly and the automated instrument is able to process many samples simultaneously. The results indicate that the food samples examined are considered safe in accordance with the recent EC directives and regulations, defining that all foods appropriate for human consumption should contain no more than 0,9% GMO’s. Unfavourably, in feedstuffs there is a wide range of GMO’s use. * (W.N.S): With Negative Stamping (Non Modified Soya)
περισσότερα