Μελέτη του φαινομένου της αυτόλυσης και της μορφολογίας του μύκητα Blakeslea trispora κατά την παραγωγή του β-καροτένιου από τυρόγαλα σε ζύμωση βυθού

Περίληψη

Στη παρούσα εργασία μελετήθηκε η δυνατότητα βελτίωσης της απόδοσης και της παραγωγικότητας των καροτενίων από αποπρωτεϊνομένο - υδρολυμένο τυρόγαλα με το μύκητα Blakeslea trispora σε ζύμωση βυθού. Παράλληλα εξετάστηκε το φαινόμενο της αυτόλυσης του μύκητα κατά τη διάρκεια της παραγωγής των καροτενίων από τυρόγαλα. Η συγκεκριμένη έρευνα είχε σαν στόχο την αξιοποίηση ενός εξαιρετικά ρυπογόνου αποβλήτου της βιομηχανίας γάλακτος, του τυρογάλακτος, σε συνδυασμό με την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα καροτένια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού μελετήθηκε η επίδραση διαφόρων ουσιών (φυτικά έλαια, γαλακτωματοποιητές, πηγές αζώτου, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, β-ιονόνη, λεκιθίνη) στις κινητικές παραμέτρους της ζύμωσης. Εφαρμόστηκε μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης και μελετήθηκε η επίδραση της αναλογίας του εμβολίου στην παραγωγή των καροτενίων. Η μεγαλύτερη παραγωγή των καροτενίων στο σύστημα των ανακινούμενων κωνικών φιαλών ήταν 175,0 mg/g ξηρής βιομάζας. Παράλληλα, διερ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present study the production of carotenes from deproteinized hydrolyzed cheese whey by mated cultures of Blakeslea trispora in submerged fermentation was investigated. Moreover, the fungal morphology and the autolysis of Blakeslea trispora were also studied. The purpose of this study was the utilization of an extreme environmental pollutant of milk industry (such as cheese whey) for carotenes production. For the achievement of this objective, the effect of nutrients (such as natural oils, non-ionic surfactants, nitrogen sources, vitamins, minerals, β-ionone, lecithin) was examined. A central composite design was employed to determine the maximum carotenes concentration at optimum values for the process variables (Tween 80, Span 80, β-ionone). The effect of the ratio of (+) and (-) mating type of B. trispora on carotenes production was also studied. The highest carotenes concentration in shake flask culture was 175 mg/g dry biomass. Furthermore, the morphology of the fungus was s ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/20682
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/20682
ND
20682
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the phenomenon of autolysis and morphology of the fungus Blakeslea trispora during the production of β-carotene from cheese whey in submerged fermentation
Συγγραφέας
Βαρζακάκου, Μαρία Στέφανος
Ημερομηνία
2010
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Ρουκάς Τριαντάφυλλος
Κοτζεκίδου-Ρουκά Παρθένα
Γαλιώτου-Παναγιώτου Μαρία
Λιακοπούλου-Κυριακίδου Μαρία
Πανταζάκη Αναστασία
Παπανικολάου Σεραφείμ
Καραογλανίδης Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
ΚΑΡΟΤΕΝΙΑ; Υδρολυμένο - αποπρωτεϊνομένο τυρόγαλα; Μορφολογία του μύκητα; Αυτόλυση; Υδρολυτικά ένζυμα; Βιοαντιδραστήρας στήλης; Ανακινούμενες φιάλες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xvi, 228 σ., εικ.