Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη μικροβιολογική αλλοίωση των τροφίμων που συντηρούνται εκτός ψυγείου

Περίληψη

Τα μικροβιολογικώς σταθερά τρόφιμα περιλαμβάνουν προϊόντα που δεν αλλοιώνονται ή δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών όταν διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή «στο ράφι». Αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ομάδα στην αγορά τροφίμων και περιλαμβάνουν προϊόντα υψηλής κατανάλωσης, όπως κονσερβοποιημένα τρόφιμα, προϊόντα επεξεργασμένα με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. γάλα UHT), παστεριωμένα τρόφιμα μέτριας ή υψηλής οξύτητας (χυμοί φρούτων και λαχανικών), αποξηραμένα τρόφιμα κ.λπ. Τα μικροβιολογικώς σταθερά τρόφιμα δεν είναι αποστειρωμένα, αλλά οι μικροοργανισμοί που περιέχουν δεν μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη διανομή και την αποθήκευσή τους σε επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση. Για παράδειγμα, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα υφίστανται μια θερμική επεξεργασία, η οποία έχει σχεδιαστεί κυρίως για να καταστρέφει τα σπόρια του παθογόνου Clostridium botulinum. Ωστόσο, άλλα αλλοιογόνα βακτήρια που σχηματίζουν σπόρια είναι πιο ανθεκτικά στη θερμότητα και μπορούν ν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Microbiologically stable or shelf-stable foods include products which will not spoil or cause disease when stored at ambient temperature or “on the shelf”. They represent a major group in the food market and include products of high consumption, such as canned foods, products processed with Ultra High Temperatures (i.e UHT milk), pasteurized acidic foods (fruit and vegetable juices), dried foods etc. Shelf-stable foods are not sterile, but the microorganisms present cannot grow in the food environment during distribution and storage to levels that can cause spoilage. For example, canned foods undergo a severe heat process, which is primarily designed to destroy spores of pathogenic Clostridium botulinum. Other spoilage spore-forming bacteria, however, are more heat resistant and can survive the thermal process designed to control this pathogen. Despite this microbial contamination, these foods are considered shelf-stable because the survivors of the heat process are thermophilic and re ...
περισσότερα