Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη μικροβιολογική αλλοίωση των τροφίμων που συντηρούνται εκτός ψυγείου

Περίληψη

Τα μικροβιολογικώς σταθερά τρόφιμα περιλαμβάνουν προϊόντα που δεν αλλοιώνονται ή δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών όταν διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή «στο ράφι». Αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ομάδα στην αγορά τροφίμων και περιλαμβάνουν προϊόντα υψηλής κατανάλωσης, όπως κονσερβοποιημένα τρόφιμα, προϊόντα επεξεργασμένα με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. γάλα UHT), παστεριωμένα τρόφιμα μέτριας ή υψηλής οξύτητας (χυμοί φρούτων και λαχανικών), αποξηραμένα τρόφιμα κ.λπ. Τα μικροβιολογικώς σταθερά τρόφιμα δεν είναι αποστειρωμένα, αλλά οι μικροοργανισμοί που περιέχουν δεν μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη διανομή και την αποθήκευσή τους σε επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση. Για παράδειγμα, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα υφίστανται μια θερμική επεξεργασία, η οποία έχει σχεδιαστεί κυρίως για να καταστρέφει τα σπόρια του παθογόνου Clostridium botulinum. Ωστόσο, άλλα αλλοιογόνα βακτήρια που σχηματίζουν σπόρια είναι πιο ανθεκτικά στη θερμότητα και μπορούν ν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Microbiologically stable or shelf-stable foods include products which will not spoil or cause disease when stored at ambient temperature or “on the shelf”. They represent a major group in the food market and include products of high consumption, such as canned foods, products processed with Ultra High Temperatures (i.e UHT milk), pasteurized acidic foods (fruit and vegetable juices), dried foods etc. Shelf-stable foods are not sterile, but the microorganisms present cannot grow in the food environment during distribution and storage to levels that can cause spoilage. For example, canned foods undergo a severe heat process, which is primarily designed to destroy spores of pathogenic Clostridium botulinum. Other spoilage spore-forming bacteria, however, are more heat resistant and can survive the thermal process designed to control this pathogen. Despite this microbial contamination, these foods are considered shelf-stable because the survivors of the heat process are thermophilic and re ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 1/2025)
DOI
10.12681/eadd/53138
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53138
ND
53138
Εναλλακτικός τίτλος
Impact of climate change on the microbiological spoilage of non-refrigerated food products
Συγγραφέας
Μίσιου, Ουρανία (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Κουτσουμανής Κωνσταντίνος
Κατσανίδης Ευγένιος
Κανδύλης Παναγιώτης
Γούλα Αθανασία
Βαλδραμίδης Βασίλειος
Σκανδάμης Παναγιώτης
Αγγελίδης Απόστολος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Θερμόφιλα σπορογόνα βακτήρια; Κλιματική αλλαγή επίδραση; Αλλοίωση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.