Ταυτοποίηση και έλεγχος του βακτηρίου Alicyclobacillus acidoterrestris σε χυμούς φρούτων με επεξεργασία υπερυψηλής υδροστατικής πίεσης

Περίληψη

Οι χυμοί φρούτων κατέχουν σημαντική θέση στην υγιεινή διατροφή του ανθρώπου. Θεωρούνται ασφαλή προϊόντα ραφιού λόγω της χαμηλής τιμής του pH που αποτρέπει την ανάπτυξη των περισσοτέρων βακτηρίων. Παρόλα αυτά θερμοανθεκτικά και οξυανθεκτικά σπορογόνα βακτήρια του γένους Alicyclobacillus είναι πιθανόν να προκαλέσουν την αλλοίωση των παστεριωμένων χυμών φρούτων. Η αλλοίωση χωρίς την εμφανή διόγκωση της συσκευασίας λόγω παραγωγής αερίων αλλά η παρουσία χημικών ενώσεων αλλοίωσης (κυρίως γουαϊακόλης) και η ικανότητα των σπορίων του βακτηρίου Alicyclobacillus να επιβιώνουν μετά την παστερίωση και να εκβλαστάνουν κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, τα καθιστούν μείζων πρόβλημα για την βιομηχανία χυμών φρούτων παγκοσμίως. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και η παρουσία τους στη βιομηχανία φρουτοχυμών, καθιστά την έγκαιρη ανίχνευση τους μεγάλη πρόκληση για την ελαχιστοποίηση οικονομικών απωλειών. Επιπρόσθετα πρωταρχικής σημασίας είναι η ανάπτυξη μεθόδων ελέγχου με στόχο την αδρανοποίηση των σπορίων κ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Fruit juices have an important place in humans’ healthy diet. They are considered to be shelf stable products due to their low pH that prevents the growth of most bacteria. However thermo-acidophilic endospore forming bacteria of the genus Alicyclobacillus have the potential to cause spoilage of commercially pasteurized fruit juices. The flat sour type spoilage, with the presence of chemical taint compounds (mostly guaiacol) and the ability of Alicyclobacillus spores to survive after pasteurization and germinate under favorable conditions make them a major concern for the fruit juice industry worldwide. Their special characteristics and occurence in the fruit juice industry has made their early detection a challenge for the manufacturers in order to reduce economic loss. Furthermore, the development of control methods targeting the inactivation of Alicyclobacillus is of paramount importance, as well. High Hydrostatic Pressure has been highlighted as the most important nonthermal techno ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/52437
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/52437
ND
52437
Εναλλακτικός τίτλος
Identification and control of Alicyclobacillus acidoterrestris in fruit juices by Ultra High Pressure processing
Συγγραφέας
Σουρρή, Πάτρα-Πέγκυ (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Πανάγου Ευστάθιος
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Κουτσουμανής Κωνσταντίνος
Μαλλούχος Αθανάσιος
Καρατζάς Ανδρέας-Κίμωνας
Αργύρη Ανθούλα
Κατσαρός Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Alicyclobacillus; A. acidoterrestris; PCR-RFLP; Υπερυψηλή υδροστατική πίεση; Βακτηριακά σπόρια; Βλαστικά κύτταρα; Χυμοί φρούτων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)