Διερεύνηση χρήσης νέων θρεπτικών υποστρωμάτων και χρωστικών στον τομέα της μικροβιολογίας τροφίμων

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια στις βιομηχανίες τροφίμων και ειδικότερα στην παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, για βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότερη επεξεργασία του. Η γρήγορη και έγκαιρη ανίχνευση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του νωπού γάλακτος και η σωστή αρχική επεξεργασία του, μέσω ασφαλούς παστερίωσης, είναι από τις κύριες προτεινόμενες παρεμβάσεις στη διαδικασία της αλυσίδας γάλακτος που μπορούν να προσφέρουν πολυάριθμα διατροφικά οφέλη στους καταναλωτές. Στα πλαίσια της παρούσας Διδακτορικής Διατριβής εφαρμόστηκαν δύο νέες μέθοδοι, η μία για τον έλεγχο σωστής παστερίωσης του γάλακτος με καλύτερη ευαισθησία ανίχνευσης της αλκαλικής φωσφατάσης και η δεύτερη για την ταχύτερη ποσοτική μέτρηση του αριθμού των ολικών σωματικών κυττάρων (ΟΣΚ) που μειώνει το οικονομικό κόστος και τον χρόνο προσδιορισμού τους, ενώ ελαχιστοποιεί το
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Διερεύνηση χρήσης νέων θρεπτικών υποστρωμάτων και χρωστικών στον τομέα της μικροβιολογίας τροφίμων

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια στις βιομηχανίες τροφίμων και ειδικότερα στην παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, για βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότερη επεξεργασία του. Η γρήγορη και έγκαιρη ανίχνευση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του νωπού γάλακτος και η σωστή αρχική επεξεργασία του, μέσω ασφαλούς παστερίωσης, είναι από τις κύριες προτεινόμενες παρεμβάσεις στη διαδικασία της αλυσίδας γάλακτος που μπορούν να προσφέρουν πολυάριθμα διατροφικά οφέλη στους καταναλωτές. Στα πλαίσια της παρούσας Διδακτορικής Διατριβής εφαρμόστηκαν δύο νέες μέθοδοι, η μία για τον έλεγχο σωστής παστερίωσης του γάλακτος με καλύτερη ευαισθησία ανίχνευσης της αλκαλικής φωσφατάσης και η δεύτερη για την ταχύτερη ποσοτική μέτρηση του αριθμού των ολικών σωματικών κυττάρων (ΟΣΚ) που μειώνει το οικονομικό κόστος και τον χρόνο προσδιορισμού τους, ενώ ελαχιστοποιεί τοtop:10px;padding-left: 10px;">Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

CaptchaCallback&render=explicit" async defer>
Διερεύνηση χρήσης νέων θρεπτικών υποστρωμάτων και χρωστικών στον τομέα της μικροβιολογίας τροφίμων

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια στις βιομηχανίες τροφίμων και ειδικότερα στην παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, για βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότερη επεξεργασία του. Η γρήγορη και έγκαιρη ανίχνευση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του νωπού γάλακτος και η σωστή αρχική επεξεργασία του, μέσω ασφαλούς παστερίωσης, είναι από τις κύριες προτεινόμενες παρεμβάσεις στη διαδικασία της αλυσίδας γάλακτος που μπορούν να προσφέρουν πολυάριθμα διατροφικά οφέλη στους καταναλωτές. Στα πλαίσια της παρούσας Διδακτορικής Διατριβής εφαρμόστηκαν δύο νέες μέθοδοι, η μία για τον έλεγχο σωστής παστερίωσης του γάλακτος με καλύτερη ευαισθησία ανίχνευσης της αλκαλικής φωσφατάσης και η δεύτερη για την ταχύτερη ποσοτική μέτρηση του αριθμού των ολικών σωματικών κυττάρων (ΟΣΚ) που μειώνει το οικονομικό κόστος και τον χρόνο προσδιορισμού τους, ενώ ελαχιστοποιεί τον εργαστηριακό εξοπλισμό που απαιτείται για την απαρίθμησή τους. Η συσχέτιση μεταξύ ολικών σωματ ...

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/52240
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/52240
ND
52240
Εναλλακτικός τίτλος
Investigating novel nutrient substrates and pigments for use in the field of food microbiology
Συγγραφέας
Γεροκόμου, Βάια (Πατρώνυμο: Χρήστος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Ακρίδα-Δεμερτζή Κωνσταντούλα
Μπεζιρτζόγλου Ευγενία
Κουρκουτάς Ιωάννης
Λέκκα Μαρία-Ελένη
Βόιδαρου Χρυσούλα
Ντούγιας Σπυρίδων
Πλέσσας Σταύρος
Τσίγαλου Χριστίνα
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία ➨ Βιοτεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Αλκαλική φωσφατάση; Έλεγχος γρήγορης παστερίωσης στο γάλα; Γάλα; Μικροβιολογία τροφίμων; Ολική μικροβιακή χλωρίδα; Αριθμός σωματικών κυττάρων; Μαστίτιδα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)