Μελέτη εγκλεισμού συστατικών τροφίμων σε κυκλοδεξτρίνες

Περίληψη

Οι κυκλοδεξτρίνες (CDs) είναι κυκλικοί ολιγοσακχαρίτες που αποτελούνται από μονάδες d-γλυκοπυρανόζης συνδεδεμένες μεταξύ τους με α-(1→4) γλυκοζιτικούς δεσμούς σε έναν κυκλικόσχηματισμό. Έτσι, τα μόρια της κυκλοδεξτρίνης αποκτούν τελικά ένα σχήμα κόλουρου κώνου με τηνμεν εξωτερική περιφέρεια να χαρακτηρίζεται ως υδρόφιλη και την δε εσωτερική κοιλότηταυδρόφοβη. Αυτή η χαρακτηριστική διττή ιδιότητα των κυκλοδεξτρινών τις καθιστά ιδανικά μόρια γιατον εγκλεισμό, εντός της υδρόφοβης κοιλότητάς τους, υδρόφοβων μορίων κατάλληλου σχήματος καιμεγέθους, προς σχηματισμό υδατοδιαλυτών προϊόντων εγκλεισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τομόριο της κυκλοδεξτρίνης χαρακτηρίζεται ως «ξενιστής» (host) ενώ το εγκλεισμένο μόριο ως«ξενιζόμενο» (guest).Η πιο κοινή κυκλοδεξτρίνη που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές βιομηχανίες (τρόφιμα, φάρμακα,καλλυντικά κ.α.) είναι η φυσική β-κυκλοδεξτρίνη (β-CD) που αποτελείται από επτά μονάδεςγλυκόπυρανόζης, καθώς και οι παράγωγες DM-β-CD [επτάκις(2,6-δι-O-μεθυλ)-β-κυκλοδεξ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Cyclodextrins (CDs) are well known cyclic oligosaccharides, constituted by d-glucopyranose unitsconnected through α→(1,4) glucosic bonds, having the shape of a truncated cone endowed with ahydrophilic outer periphery and a hydrophobic interior cavity. Due to their shape and amphiphilicproperties, CDs have the ability to encapsulate hydrophobic molecules or parts of molecules, insidetheir cavity, forming non-covalent dynamic inclusion complexes in aqueous solution. In this casecyclodextrins are regarded as “hosts” whereas the encapsulated molecules as “guests”.The most common CD, used as a host molecule, is the native β-cyclodextrin (β-CD) consisting ofseven glucose units. β-CD methylated derivatives, like DM-β-CD [heptakis(2,6-di-O-methyl)-β-cyclodextrin] and TM-β-CD [heptakis(2,3,6-tri-O-methyl)-β-cyclodextrin), obtained by methylationof the β-CD hydroxyl groups in 2, 6 and 2, 3 and 6 positions respectively, are also commonlyexamined as pertinent hosts, as they offer an elongated hydr ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 9/2024)
DOI
10.12681/eadd/51513
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/51513
ND
51513
Εναλλακτικός τίτλος
Structural study of inclusion compounds of natural components of food in cyclodextrins
Συγγραφέας
Παπαϊωάννου, Ανδρέας (Πατρώνυμο: Λουκάς)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Τμήμα Βιοτεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Μπεθάνης Κωνσταντίνος
Ταραντίλης Πέτρος
Καρπούζας Μιχαήλ
Ηλιόπουλος Ηλίας
Παππάς Χρήστος
Γκιάστας Πέτρος
Μοσχοπούλου Γεωργία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Κρυσταλλογραφία
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία ➨ Βιοτεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Κρυσταλλογραφία ακτίνων-Χ; Συστατικά Τροφίμων; Κρυσταλλική δομή; Προϊόντα εγκλεισμού; Κυκλοδεξτρίνες; Λιπαρά οξέα; Τυροσόλη; Μυρκένιο; Καψαϊκίνη; Πιπερίνη; Ναριγγενίνη; Χοληστερόλη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.