Επίδραση της ασταξανθίνης στη γονιμοποιητική ικανότητα του νωπού και του κρυοσυντηρημένου σπέρματος του κάπρου

Περίληψη

Σκοπός της διδακτορικής διατριβής ήταν η μελέτη της επίδρασης της φυσικής προέλευσης ασταξανθίνης στο αραιωμένο και κρυοσυντηρημένο σπέρμα του κάπρου. Το πείραμα της παρούσας έρευνας αποτελείται από το δύο πειραματισμούς. Στον πρώτο πειραματισμό μελετήθηκε η επίδραση της προσθήκης ασταξανθίνης στο αραιωμένο σπέρμα του κάπρου υπό συνθήκες συντήρησης σε θερμοκρασία 17ο C για 48 ώρες (δοκιμή Ι), θερμικής καταπόνησης σε θερμοκρασία 37ο C για 1 ώρα (δοκιμή ΙΙ) και επώασης υπό in vitro συνθήκες (38,5ο C, 5% CO2, μέγιστη υγρασία) για 1 ώρα (δοκιμή ΙΙΙ). Συνολικά μελετήθηκαν 20 εκσπερματίσματα (10 κάπροι, 2 εκσπερματίσματα/κάπρο) τα οποία αραιώθηκαν σε BTS και χωρίστηκαν στις ακόλουθες ομάδες: μάρτυρας σπέρματος (Σ), μάρτυρας διαλύτη (αραιωμένο σπέρμα με την προσθήκη DMSO, Δ) και ασταξανθίνη (αραιωμένο σπέρμα με την προσθήκη διαλύματος ασταξανθίνης σε συγκέντρωση 0,5μΜ, ΑΣΤ). Οι παράμετροι του σπέρματος [κινητικότητα και επιμέρους μορφές κίνησης (CASA), μορφολογία, ζωτικότητα, λειτουργική ακερ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the study was to examine the effect of astaxanthin on extended and cryopreserved boar semen. The experiment of the study consists of two parts, the experiment A and B. In experiment A, the effect of astaxanthin on extended boar semen was examined. Twenty ejaculates (10 boars; 2ejaculates/boar) were extended in BTS and split in 3 groups: Control (C; no treatment), Solvent (S; semen with DMSO, the diluent of ASX), and Astaxanthin (ASX; semen with ASX at 0.5μΜ). Semen parameters [motility and kinetics evaluated by a CASA system, morphology, viability, functional integrity of sperm plasma membrane by Hypo-Osmotic Swelling Test (HOST), and DNA integrity] were assessed at 0, 24 and 48h of storage at 17o C (trial I), before (0h) and after (1h) sperm thermal resistance assay at 37o C (trial II), and finally before (0h) and after (1h) sperm incubation under in vitro conditions [38,5o C, 5% CO2, maximum humidity (trial III)]. The aim of the experiment B was to test whether overnight p ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44627
ND
44627
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of astaxanthin on extended and cryopreserved boar semen
Συγγραφέας
Μπασιούρα, Αθηνά Γεώργιος
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Κτηνιατρικής. Τομέας Κλινικών Ζώων Συντροφιάς & Παραγωγικών Ζώων. Κλινική Παραγωγικών Ζώων
Εξεταστική επιτροπή
Τσακμακίδης Ιωάννης
Μπόσκος Κωνσταντίνος
Inmaculada Parrilla - Riera
Ταϊτζόγλου Ιωάννης
Χατζηπαύλου - Λίτινα Δήμητρα
Λυμπερόπουλος Αριστοτέλης
Ρέκκας Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Κάπρος; Σπέρμα; Κρυοσυντήρηση; Αντιοξειδωτικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
207 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:Creative Commons Αναφορά Δημιουργού Μη εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα