Διερεύνηση της κορινθιακής σταφίδας ως ενός “λειτουργικού” τροφίμου της μεσογειακής διατροφής

Περίληψη

Στην προσπάθεια ανάδειξης φυσικών προϊόντων με βιοπροστατευτική δράση, αρκετές μελέτες έχουν γίνει σε φυσικά προϊόντα Ελληνικής προέλευσης. Η σταφίδα είναι φυσικά αποξηραμένο φρούτο που επιδεικνύει εν δυνάμει τις δράσεις του φρέσκου ομολόγου του, του σταφυλιού. Σκοπός της παρούσας Διδακτορικής διατριβής ήταν να μελετηθεί η πιθανή ευεργετική επίδραση στην υγεία της ένταξης της Κορινθιακής σταφίδας στη Δυτικού τύπου διατροφή του σύγχρονου καταναλωτή. Στο πλαίσιο της παρούσας διατριβής, μελετήθηκε η βιοδιαθεσιμότητα 25 φυτοχημικών συστατικών που είχαν προσδιοριστεί στο τρόφιμο και 17 από αυτά ανιχνεύτηκαν στο πλάσμα 15 υγιών εθελοντών. Παράλληλα, παρατηρήθηκε αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του ορού και αύξηση του ολικού φαινολικού περιεχομένου στο πλάσμα των εθελοντών 1 h μεταγευματικά. Στη συνέχεια, σε μια μεταγευματική διασταυρούμενη μελέτη εξετάστηκε η γλυκαιμική και ινσουλιναιμική απόκριση μετά από κατανάλωση σταφίδας σε 15 υγιείς εθελοντές και 15 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the effort to promote natural products with bioprotective effects, many studies have been conducted using natural products of Greek origin. Raisins contain valuable nutrients, a pleasant sweet taste and are naturally dried fruits displaying the potential actions of their fresh counterparts. The aim of this PhD thesis was to study the possible beneficial effects of inclusion of Corinthian raisins in the Western diet. Specifically, we studied the bioavailability of phytochemical components contained in raisins. Seventeen out of the 25 components identified in raisins were detected in plasma after raisin ingestion by 15 healthy volunteers. Furthermore, an increase in antioxidant capacity in serum was observed 1 h postprandially, which was associated with an increase in the total phenolic content in plasma. Then, we examined the glycemic and insulinemic response after raisin consumption in 15 healthy subjects and 15 patients with type 2 diabetes. Improved responses were observed after r ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/39517
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/39517
ND
39517
Εναλλακτικός τίτλος
Corinthian raisins as functional food of the mediterranean diet
Συγγραφέας
Κανέλλος, Παναγιώτης (Πατρώνυμο: Θεόδωρος)
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Καραθάνος Βάιος
Τεντολούρης Νικόλαος
Καλιώρα Ανδριάνα
Περρέα Δέσποινα
Πολυσίου Μόσχος
Καλογερόπουλος Νικόλαος
Κόκκινος Αλέξανδρος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Σταφίδα; Βιοδιαθεσιμότητα; Σακχαρώδης διαβήτης; Γλυκαιμικός δείκτης; Όρεξη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xiii, 148 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)