Συμβολή στη νανο-βιοτεχνολογία κυτταρίνης για βιοδιεργασίες τροφίμων

Περίληψη

Η ανάγκη για καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων και των ζυμώσεων έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον στη χρήση ανανεώσιμων μη επεξεργασμένων πρώτων υλών χαμηλού κόστους. Ο φλοιός ρυζιού και το πριονίδι ξύλου αποτελούν λιγνοκυτταρινούχα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καινοτόμα βιοδιασπώμενα μικρο/νανο-πορώδη κυτταρινούχα υλικά (ΠΚΥ). Μετά από απολιγνινοποίηση, τα ΠΚΥ μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε αυτούσια ή σε συνδυασμό με μικροβιακά βιοπολυμερή όπως το πολυγαλακτικό (PLA) και το πολυ-υδροξυ-βουτυρικό οξύ (PHB), για το σχεδιασμό βιοκαταλυτών στα πλαίσια βιοδιεργασιών τροφίμων. Συγκεκριμένα, στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκαν ΠΚΥ από πριονίδι ξύλου των δέντρων Mangifera indica (δέντρο μάνγκο), Shorea robusta (δέντρο Σάλ), και των φλοιών του Oryza sativa (ρύζι) ινδικής προέλευσης. Έγινε απομάκρυνση της λιγνίνης από το κυτταρινούχο υλικό με τη χρήση αλκαλικού διαλύματος. Προσδιορίστηκαν τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας, η περιεκτικότητα της λιγνίνης και ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The need for innovative and sustainable technologies in the area of food bioprocessing and fermentation technology has brought upon a great interest in the use of cheap renewable resources in the form of raw materials available in their natural existence. Wood sawdust and rice husk are such ubiquitous lignocellulosic biomasses that can be used as novel biodegradable micro/nano-tubular cellulosic materials (TCs) after a delignification process, alone or as composites with natural microbial biopolymers such as polylactic acid (PLA) and polyhydroxybutyrate (PHB), to design natural microbial biocatalysts for food bioprocessing. Specifically, TC from wood sawdust of Mangifera indica (mango tree) and Shorea robusta (sal tree), and husks of Oryza sativa (rice) of Indian origin were delignified and characterized in this study, and were used in various fermentation processes. Lignin was removed from the cellulose matrix by alkaline treatment to leave behind a porous, tubular structure. Surface ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/35683
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/35683
ND
35683
Εναλλακτικός τίτλος
Contribution on cellulose nano-biotechnology for food bioprocessing
Συγγραφέας
Kumar, Mrinal Nishant of Jai Prakash Bhagat
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Χημικών Εφαρμογών, Χημικής Ανάλυσης και Χημείας Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μπεκατώρου Αργυρώ
Κουτίνας Αθανάσιος
Κανελλάκη Μαρία
Σουπιώνη Μαγδαληνή
Παπαμιχαήλ Εμμανουήλ
Πλέσσας Σταύρος
Pandey Ashok
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Ανάπτυξη βιοδιεργασιών τροφίμων; Χρήση βιοκαταλυτών; Ψυχρή παστερίωση; Νάνο/μίκρο πορώδης κυτταρίνη; Ακινητοποιημένα κύτταρα; Γαλακτική ζύμωση; Αλκοολική ζύμωση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
204 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.