Αγάπη και έρως: η πρόταση των Πατέρων της Ανατολής και ο διάλογος με τη Δύση: με ειδική αναφορά στο έργο Αγάπη και 'Ερως του Anders Nyrgen και στην πατερική παράδοση μέχρι τις αρεοπαγιτικές συγγραφές

Περίληψη

Αυτή η έρευνα ασχολείται με το θέμα της συνωνυμίας μεταξύ της βιβλικής αγάπης καί του πατερικού έρωτα κατά τήν πρόταση μερικών εκπροσώπων της εκκλησιαστικής ελληνικής Παράδοσης των πέντε πρώτων αιώνων (ειδικά των Αρεοπαγιτικών Συγγραφών) σε σύγκριση με τον ακραίο χωρισμό και την απόλυτη αντίθεση μεταξύ αυτών των δύο θεολογικών όρων στό βιβλίο Αγάπη και Έρως του λουθηρανού θεολόγου Anders Nygren –έργο πού άσκησε τεράστια επίδραση στή δυτική, αλλά όχι μόνο, θεολογία του περασμένου αιώνα. Ελάχιστες είναι οι ορθόδοξες θεολογικές μελέτες πού απασχολούνται με την κριτική θεώρηση, από ορθόδοξη πατερική σκοπιά και με φιλοσοφικά και βιβλικά επιχειρήματα, της επιστημονικής θεολογικής μεθόδου και των θέσεων του Α. Nygren.

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This thesis deals with the subject of the synonymy or the identity between the two theological terms agape and eros according to some Holy Fathers of the Orthodox Church from the first five centuries, especially in the Areopagitical Writings. The thesis is stressing the assimilation of the old philosophical term eros in the patristic theology.
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/34232
ND
34232
Εναλλακτικός τίτλος
Agape and eros: the position of the Fathers of Orient and the dialogue with the Occident
Συγγραφέας
Florin-Catalin, Ghit Georgios
Ημερομηνία
2011
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θεολογική. Τμήμα Θεολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Σταμούλης Χρυσόστομος
Μαρτζέλος Γεώργιος
Τσελεγγίδης Δημήτριος
Τσομπανίδης Φ.
Καλλικμάνης Β.
Κεσελόπουλος Α.
Επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Φιλοσοφία, Ηθική, Θρησκεία
Λέξεις-κλειδιά
Αγάπη; Ανατολή; Έρως; Πατέρες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
229 σ.