Ανάπτυξη και χαρακτηρισμός νέων βιοδραστικών νανοδομών αιθέριων ελαίων και η εφαρμογή τους ως βρώσιμα συντηρητικά τροφίμων

Περίληψη

Οι σύγχρονοι στόχοι βιωσιμότητας και η αυξανόμενη ζήτηση για φυσικά συντηρητικά έχουν οδηγήσει την τεχνολογία τροφίμων στην ανάπτυξη καινοτόμων, βιοδραστικών νανοδομών βασισμένων σε παράγωγα αιθέριων ελαίων. Η παρούσα διατριβή παρουσιάζει την ανάπτυξη, τον χαρακτηρισμό και την εφαρμογή μικρογαλακτωμάτων, νανογαλακτωμάτων και νανοπηκτών (nanoemulgels) με βάση πολυσακχαρίτες, εμπλουτισμένων με καρβακρόλη, κιτράλη, ευγενόλη και κινναμαλδεΰδη, ως ενεργές βρώσιμες επικαλύψεις. Μελετήθηκαν τρία πρότυπα συστήματα τροφίμων: κιμάς χοιρινός, φιλέτο χοιρινού και επιτραπέζιες πράσινες ελιές ΠΟΠ Χαλκιδικής. Όλες οι διαμορφώσεις χαρακτηρίστηκαν ως προς το μέγεθος σωματιδίων, το ζήτα δυναμικό (zeta potential), τη αντιοξειδωτική δράση (EC₅₀) και την αντιβακτηριακή αποτελεσματικότητα. Επιβεβαιώθηκαν συνεργιστικά αποτελέσματα μεταξύ κιτράλης (CT) και καρβακρόλης (CV) στις νανοπηκτές έναντι Gram-θετικών και Gram-αρνητικών παθογόνων, με αναλογίες CT:CV 50:50 και 25:75 να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δράση. ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Modern sustainability goals and the demand for natural preservatives have driven food technology toward the development of innovative, bioactive nanostructures based on essential oil derivatives. This dissertation presents the development, characterization, and application of microemulsions, nanoemulsions, and polysaccharide-based nanoemulgels enriched with carvacrol, citral, eugenol, and cinnamaldehyde as active edible coatings. Three model food systems were examined: minced pork meat, pork tenderloin, and PDO green table olives of Chalkidiki. All formulations were characterized in terms of particle size, ζ-potential, antioxidant activity (EC₅₀), and antibacterial efficiency. Synergistic effects between citral (CT) and carvacrol (CV) in nanoemulgels were confirmed against both Gram-positive and Gram-negative pathogens, with CT:CV ratios of 50:50 and 25:75 showing the highest activity. The application of nanoemulsions and nanoemulgels improved oxidative stability, reduced microbial spo ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/60091
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/60091
ND
60091
Εναλλακτικός τίτλος
Development and characterization of novel essential oils bioactive nanostructures and their application as edible food preservatives
Συγγραφέας
Ζαχαριουδάκης, Κωνσταντίνος (Πατρώνυμο: Σπυρίδων)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Γιαννακάς Άρης
Σαλμάς Κωνσταντίνος
Προεστός Χαράλαμπος
Αυγερόπουλος Απόστολος
Ψωμάς Ευάγγελος
Ανδίτσος Νικόλαος
Κεχαγιάς Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΆλλες Φυσικές Επιστήμες ➨ Άλλες φυσικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Αιθέρια έλαια; Νανογαλάκτωμα; Νανοπηκτές
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.