Ανάπτυξη πράσινων διεργασιών εκχύλισης για την ανάκτηση ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας από υποπροϊόντα επεξεργασίας κρεμμυδιών και μελέτη της βιολογικής τους δράσης

Περίληψη

Στην παρούσα μελέτη αναπτύχθηκαν «πράσινοι» διαλύτες, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο εκχύλισης για την ανάκτηση ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας (πολυφαινόλες) από υποπροϊόντα επεξεργασίας κρεμμυδιών. Ως τελευταίο στάδιο της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της βιολογικής δράσης υδραλκοολικών εκχυλισμάτων υποπροϊόντων κρεμμυδιού. Στο πρώτο μέρος παρασκευάστηκαν υδατικά διαλύματα κυκλοδεξτρινών σε διάφορες συγκεντρώσεις και πραγματοποιήθηκαν εκχυλίσεις σε θερμοκρασία δωματίου. Στα εκχυλίσματα προσδιορίστηκε η συγκέντρωση σε ολικές πολυφαινόλες και ολικές χρωστικές και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κινητική μελέτη με σκοπό να διεξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το σημείο ισορροπίας και ποια κυκλοδεξτρίνη έχει την καλύτερη δυνατότητα εκχύλισης κάτω από ορισμένες συνθήκες. Έπειτα έγινε βελτιστοποίηση των συνθηκών εκχύλισης πολυφαινολών από τα υποπροϊόντα κρεμμυδιού χρησιμοποιώντας υδατικά διαλύματα κυκλοδεξτρινών με σταθερή συγκέντρωση. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκε η μέθοδος επιφανειακής από ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present study, green solvents were developed and used as an extraction medium for the recovery of high value-added compounds (polyphenols) from onion processing by-products. As the last stage of the study was the evaluation of the biological activity of hydroalcoholic extracts of onion by-products. In the first part, aqueous solutions of cyclodextrins were prepared at various concentrations and extractions were carried out at room temperature. The extracts were determined for total polyphenols and total pigments concentration and then a kinetic study was performed to draw conclusions about the equilibrium point and which cyclodextrin has the best extractability under certain conditions. The extraction conditions of polyphenols from onion by-products were then optimized using aqueous solutions of cyclodextrins with a constant concentration. In this context, the Response Surface Methodology was applied. The factors chosen for optimization were time and temperature. The optimal ext ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 6/2026)
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59265
ND
59265
Εναλλακτικός τίτλος
Development of green extraction processes for the recovery of high added value compounds from onion processing by-products and study of their biological activity
Συγγραφέας
Μποζίνου, Ελένη (Πατρώνυμο: Τρύφων)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Μακρής Δημήτριος
Μουρτζίνος Ιωάννης
Γκατζιώνης Κωνσταντίνος
Σολωμάκος Νικόλαος
Μητλιάγκα Παρασκευή
Κασιτεροπούλου Δωροθέα
Παππάς Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Βιολογία
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Υπορποϊόντα κρεμμυδιών; Κυκλοδεξτρίνες; Βαθέως εύτηκτοι διαλύτες; Μεθοδολογία επιφανειακής απόκρισης; Εκχύλιση; Αντιοξειδωτικά; Πολυφαινόλες; Αντικαρκινική δράση; Αντιβακτηριδιακή δράση; Αντιφλεγμονώδης δράση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.