Μελέτη και αποτύπωση των χημικών χαρακτηριστικών και οργανοληπτικών ιδιοτήτων οίνων της ποικιλίας Σαββατιανό: επίδραση του terroir και των ζυμομυκήτων

Περίληψη

H έννοια του terroir, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των γηγενών ποικιλιών αμπέλου, συγκεκριμένων γεωγραφικών ενδείξεων και τη μικροβιακή χλωρίδα του οίνου, θεωρείται ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την παραγωγή ποιοτικών οίνων με διακριτό χαρακτήρα, που μπορούν να ξεχωρίσουν σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η διερεύνηση παραγόντων που σχετίζονται με το terroir, όπως τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και η συμβολή των γηγενών ζυμομυκήτων, που επηρεάζουν τη σύσταση και τις οργανοληπτικές ιδιότητες του οίνου, με σκοπό την ενίσχυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και τη βελτίωση της ποιότητας των οίνων που φέρουν γεωγραφικές ενδείξεις. Η παρούσα διδακτορική διατριβή επικεντρώνεται στο Σαββατιανό (Vitis vinifera L.), την παραδοσιακή λευκή ποικιλία αμπέλου της οινοπαραγωγικής περιοχής της Αττικής, αλλά και την πλέον πολυφυτεμένη σε όλη την Ελλάδα. Η ποικιλία Σαββατιανό λόγω της προσαρμοστικότητάς της στην κλιματική αλλαγή και του ιδιαίτερου χαρακτήρα των οίνων ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The concept of terroir, combined with traditional varieties, specific geographical indications, and wine microbiota, is considered of great interest in providing quality and distinctiveness to wines, which can help them stand out in an increasingly competitive market. Therefore, it is essential to investigate terroir-driven factors, such as environmental variables and indigenous yeast contributions, that influence wine composition and sensory properties to enhance the unique characteristics and improve the quality of regional wines recognized by specific geographical indications. The present PhD thesis is focused on Savatiano (Vitis vinifera L.), the indigenous white grape variety of the Attica wine region in Greece. Noted for its adaptability to global warming and its distinctive characteristics in local wines, particularly from the EU-regulated production regions, Savatiano is receiving renewed attention. However, scientific research on its chemical and sensory profile remains limite ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 7/2026)
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59219
ND
59219
Εναλλακτικός τίτλος
Study and characterization of the chemical attributes and sensory properties of Savatiano wines: effects of different terroirs and wine yeasts
Συγγραφέας
Λόλα, Δέσποινα (Πατρώνυμο: Γεώργιος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Εργαστήριο Οινολογίας & Αλκοολούχων Ποτών
Εξεταστική επιτροπή
Κοτσερίδης Γεώργιος
Χαρουτουνιάν Σέρκο
Καλλίθρακα Σταματίνα
Φλεμετάκης Εμμανουήλ
Χαλαμπαλάκη Μαρία
Δημοπούλου Μαρία
Zamora Marin Fernarndo
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Γεωγραφική ένδειξη; Χαρακτηρισμός οίνου; Γηγενείς ζυμομύκητες; Μεταβολισμός ζυμομυκήτων; Πτητικό προφίλ; GC-MS; Άρωμα οίνου; Οργανοληπτική αξιολόγηση; Αυτόλυση; Αφρώδεις οίνοι; Σαββατιανό
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.