Μελέτη του αντιοξειδωτικού προφίλ γηγενών ποικιλιών μελιού και της επίδρασης γέλης μελιού στην οξειδοαναγωγική κατάσταση ανθρώπων

Περίληψη

Το μέλι είναι ένα σύνθετο μείγμα, 180 περίπου συστατικών που διαθέτει ισχυρές βιολογικές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων και η αντιοξειδωτική. Αξίζει να αναφερθεί ότι η βοτανική προέλευση του νέκταρ (το οποίο η μέλισσα χρησιμοποιεί για την παρασκευή του μελιού) αποτελεί κρίσιμη παράμετρο που καθορίζει τόσο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όσο και την σύστασή του. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν την αντιοξειδωτική δράση του μελιού ο μηχανισμός δράσης του δεν έχει αποσαφηνιστεί. Σκοπός της Διδακτορικής Διατριβής ήταν η διερεύνηση της βιολογικής δράσης μελιών που παράγονται στην Ελλάδα καθώς και η ικανότητα του μελιού να διατηρεί αυτές τις ιδιότητες του όταν χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό για την δημιουργία άλλου εμπορικά διαθέσιμου προϊόντος. Από την in vitro αξιολόγηση των μελιών προέκυψε ισχυρή βιολογική δράση λόγω του πολυφαινολικού περιεχομένου του, αλλά και της ισχυρής δράσης του έναντι στην ρίζα του υδροξυλίου. Στο επόμενο επίπεδο αναλύσεων χορηγήθηκαν μέλια ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Honey is a complex mixture of approximately 180 components with powerful biological properties, including antioxidant. It is worth noting that the botanical origin of nectar (which bees used to make honey) is a critical parameter determining both its organoleptic characteristics and its composition. Although there are studies confirming the antioxidant activity of honey, its mechanism of action has not been clarified. The aim of the Thesis was to investigate the biological activity of honey produced in Greece and its ability to retain these properties when used as the main ingredient of a new commercially available product. In vitro honeys evaluation revealed its strong biological activity due to their polyphenolic content, as well as their strong activity against hydroxyl radicals. The next level of analysis, which included honeys cell-based evaluation, honey samples were administered to three cell lines (HepG2, MKN45, and RAW264.7), where it was evaluated for its ability to alter bio ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59048
ND
59048
Εναλλακτικός τίτλος
Evaluation of native honey varieties antioxidant profile and the effect of honey-based gel on humans’ redox status
Συγγραφέας
Πατούνα, Αναστασία (Πατρώνυμο: Αθανάσιος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών
Εξεταστική επιτροπή
Κουρέτας Δημήτριος
Στάγκος Δημήτριος
Βεσκούκης Αριστείδης
Γιαννούλη Περσεφόνη
Λεωνίδας Δημήτριος
Πουλάς Κωνσταντίνος
Χαρουτουνιάν Σέρκο
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες υγείας, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Μέλι; Οξειδωτικό στρες; Οξειδοαναγωγική κατάσταση; Κυτταρικές σειρές; Βιοδραστικότητα; Πιλοτική κλινική μελέτη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.