Επίδραση της στέρησης τροφής και νερού στη μακροζωία και κινητικότητα του δάκου της ελιάς

Περίληψη

Ο δάκος της ελιάς, Bactrocera oleae (Rossi) (Diptera: Tephritidae), αποτελεί τον πλέον καταστροφικό εχθρό των ελαιώνων παγκοσμίως. Μειώνει σημαντικά την παραγωγή και την ποιότητα του καρπού, καθώς και το παραγόμενο ελαιόλαδο, με δυνητικές απώλειες που υπερβαίνουν το 90%, εάν δεν υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση για τον έλεγχο του πληθυσμού. Αυτό το μονοφάγο είδος αποθέτει αποκλειστικά τα αυγά του στον καρπό των καλλιεργούμενων και άγριων ελιών. Οι προνύμφες τρέφονται και αναπτύσσονται στο μεσοκάρπιο της ελιάς, με αντοχή σε υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων, ειδικά σε μη ώριμες, πράσινες ελιές. Οι προνύμφες με την τροφική τους δραστηριότητα δημιουργούν στοές στο μεσοκάρπιο, καθιστώντας αυτές τις προσβεβλημένες ελιές ευάλωτες σε περαιτέρω προσβολές και ασθένειες.Αρχικά, οι μέθοδοι ελέγχου του πληθυσμού του δάκου της ελιάς βασίστηκαν κυρίως σε εντομοκτόνα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, πολλές ελαιοπαραγωγές χώρες έχουν υιοθετήσει οικολογικές και βιώσιμες στρατηγικές για τη μείωση της χρήσης χημικώ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The olive fruit fly, Bactrocera oleae (Rossi) (Diptera: Tephritidae), is the most destructive pest affecting olive orchards worldwide. It significantly reduces both the yield and quality of olives, as well as the resultant olive oil, with potential losses exceeding 90% if populations are not effectively managed. This monophagous species exclusively lays eggs in the fruit of both cultivated and wild olive trees. The larvae develop by feeding on the olive mesocarp, tolerating high levels of phenolic compounds and utilizing non-hydrolyzed proteins, particularly in unripe, green olives. Larval feeding creates tunnels within the mesocarp, making these infested olives vulnerable to further infestations and diseases. Initially, pest control methods employed against this insect relied heavily on insecticides. However, in recent years, many olive-growing countries have embraced eco-friendly and sustainable strategies to reduce chemical usage in pest management within olive orchards. Despite num ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 7/2025)
DOI
10.12681/eadd/57148
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57148
ND
57148
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of food and water deprivation on the longevity and mobility of Bactrocera oleae
Συγγραφέας
Μπαλαμπέκου, Ευαγγελία (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Κουλούσης Νικόλαος
Κωβαίος Δημήτριος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Καπράνας Απόστολος
Μενεξές Γεώργιος
Μυλωνάς Παναγιώτης
Παπαχρήστος Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Δάκος της ελιάς; Στέρηση τροφής; Στέρηση νερού; Μακροζωία; Κινητικότητα; Καταπολέμηση εντόμων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.