Υιοθέτηση και διάχυση καινοτομίας σε συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες

Περίληψη

Η παρούσα διδακτορική διατριβή επιχειρεί να διερευνήσει την υιοθέτηση καινοτομίας στον κλάδο της γαλακτοκομίας. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα σε 171 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ΜΕ Θεσσαλονίκης, για τη διερεύνηση των αντιλήψεων, της στάσης και της πρόθεσης των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών βοοτρόφων απέναντι στην ένταξη καινοτόμων πρακτικών στις εκμεταλλεύσεις τους, σχετικών με την περιβαλλοντική προστασία, την ευζωία των ζώων και την παραγωγή ποιοτικών και υγιεινών προϊόντων. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και έθεσαν το πλαίσιο για τη διεξαγωγή μιας δεύτερης έρευνας. Η δεύτερη έρευνα έχει ως στόχο να εξετάσει τον βαθμό υιοθέτησης καινοτομίας σε δύο συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδας, την ΤΡΙΚΚΗ και τη ΘΕΣγαλα, που έχουν έδρα στην ΠΕ Θεσσαλίας. Η έρευνα κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας απευθύνεται στις γαλακτοβιομηχανίες με σκοπό να μετρήσει τον βαθμό υιοθέτησης καινοτομιών σε κάθε τομέα τους, εφαρμόζοντας ένα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This PhD thesis attempts to investigate the adoption of innovation in the dairy industry. Initially, a quantitative survey was conducted in 171 dairy farms in the ME of Thessaloniki to investigate the perceptions, attitudes and intentions of Greek dairy cattle farmers towards the integration of innovative practices in their farms, related to environmental protection, animal welfare and the production of quality and healthy products. The results and conclusions were extremely interesting and set the framework for a second survey. The second survey aims to examine the degree of innovation adoption in two cooperative dairy industries in Greece, TRIKKI and THESgala, located in the Thessaly region. The research is structured along two axes. The first axis addresses the dairy industries in order to measure the degree of innovation adoption in each of their sectors by applying an indicator of overall innovation. First, the dairy industry sectors in which innovations are adopted were identifie ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 7/2026)
DOI
10.12681/eadd/57120
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57120
ND
57120
Εναλλακτικός τίτλος
Adoption and diffusion of innovation in dairy cooperative industries
Συγγραφέας
Χαραλαμπίδου, Αθηνά (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Αγροτικής Οικονομίας
Εξεταστική επιτροπή
Σεργάκη Παναγιώτα
Σέμος Αναστάσιος
Μιχαηλίδης Αναστάσιος
Μπουρνάρης Θωμάς
Νάτος Δημήτριος
Χατζηθεοδωρίδης Φώτιος
Λοΐζου Ευστράτιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΕπιστήμη Ζωικής Παραγωγής ➨ Επιστήμη ζωικής παραγωγής
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Αγροτική οικονομία και Πολιτική
Λέξεις-κλειδιά
Δείκτης συνολικής καινοτομίας; Μέτρηση καινοτομίας; Συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία; Γαλακτοβιομηχανία; Συνεταιρισμός; Μέτρηση καινοτομίας στις γαλακτοβιομηχανίες; Μέτρηση καινοτομίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων; Ελλάδα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.