Βιώσιμη αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα, εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για την ύπαιθρο και κοινωνικοοικονομικές κρίσεις

Περίληψη

Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι σημαντικός όχι μόνο για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας και της υπαίθρου αλλά και για την κάλυψη της ομαλής τροφοδοσίας των καταναλωτών. Η παρούσα διδακτορική διατριβή συμβάλλει στην περαιτέρω γνώση του αγροδιατροφικού τομέα με την διερεύνηση των αδυναμιών, προκλήσεων και ευκαιριών των μικρομεσαίων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων της υπαίθρου, μέσα σε ενα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται απο αστάθεια, συνεχιζόμενες οικονομικές κρίσεις και αλλαγές του κλίματος. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2007, η υγειονομική κρίση της πανδημίας Covid-19 αλλά και η πρόσφατη ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε απο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιδείνωσαν τα δομικά προβλήματα των πολύ μικρών και μικρομεσαίων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων και αύξησαν κατακόρυφα τον κίνδυνο ύφεσης. Οι κρίσεις συνοδεύονται απο αλλαγές πολιτικών, όπως η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, που στοχεύουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για μια αειφόρο επιχειρημ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The agri-food sector is important not only for the socio-economic development of countries and rural areas, but also for ensuring a regular supply of food to consumers. This doctoral thesis contributes to the knowledge of the agri-food sector by investigating the weaknesses, challenges and opportunities of rural very small, small and medium-sized agri-food enterprises in an international environment characterised by instability, prolonged economic crises and climate change. The global economic crisis that began in 2007, the health crisis of the pandemic Covid-19 and the recent energy crisis caused by the Russian invasion of Ukraine have exacerbated the structural problems of very small, small and medium-sized agri-food enterprises and greatly increased the risk of recession. The crises have been accompanied by policy changes, such as the new EU Common Agricultural Policy (CAP), which aims at a green and digital transition for sustainable entrepreneurship. As a result, the agri-food sec ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 7/2026)
DOI
10.12681/eadd/56926
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56926
ND
56926
Εναλλακτικός τίτλος
Sustainable agrifood entrepreneurship, rural national and european policies and socio-economic crises
Συγγραφέας
Αναστασοπούλου, Ελένη (Πατρώνυμο: Ευστάθιος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Πετρόπουλος Δημήτριος
Αποστολόπουλος Νικόλαος
Λιαργκόβας Παναγιώτης
Κακούρης Αλέξανδρος
Σκλιάς Παντελής
Ρουκανάς Σπυρίδωνας
Δάρρας Αναστάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΟικονομικά και Επιχειρήσεις ➨ Επιχειρήσεις
Λέξεις-κλειδιά
Αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα; Ύπαιθρος; Βιωσιμότητα; Κοινωνικοοικονομικές κρίσεις; Πολιτικές
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.