Βιώσιμη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας στη βιομηχανία τροφίμων: διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ κρίσιμων παραγόντων, πρακτικών και απόδοσης

Περίληψη

Ο κύριος στόχος αυτής της διδακτορικής διατριβής είναι να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ των κρίσιμων παραγόντων βιώσιμης διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (Sustainable Supply Chain Management - SSCM), των πρακτικών SSCM και της απόδοσης SSCM στον κλάδο των τροφίμων. Η παρούσα διδακτορική διατριβή χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος της έρευνας έχει στόχο να παρουσιάσει τη βιβλιογραφική ανασκόπηση γύρω από τις τρεις βασικές συνιστώσες του SSCM, δηλαδή τους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας του SSCM, τις κρίσιμες πρακτικές SSCM και την τελική απόδοση SSCM. Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει την εμπειρική διερεύνηση των κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας του SSCM, των κρίσιμων πρακτικών SSCM και της απόδοσης SSCM μέσω δύο μελετών περίπτωσης. Η πρώτη μελέτη περίπτωσης επικεντρώθηκε στον εντοπισμό των κρίσιμων παραγόντων για την επιτυχία του SSCM σε μικρές επιχειρήσεις τροφίμων. Σε αυτή τη μελέτη περίπτωσης, η αξιολόγηση κάθε παράγοντα πραγματοποιήθηκε με βάση τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The main objective of this thesis is to investigate the relationships between sustainable supply chain management (SSCM) critical factors, SSCM practices and SSCM performance in the food industry. This thesis is divided in three parts. The first part of the investigation aims to provide a literature review of the three key SSCM constructs i.e., SSCM critical factors, SSCM practices and SSCM performance. The literature review findings propose a complete set of SSCM constructs along with their definitions and supporting literature. The second part deals with the empirical investigation of the SSCM critical factors, SSCM practices and SSCM performance based on two case studies. The first case study focuses on the identification of the SSCM critical factors in small food enterprises. In this case study, the evaluation of each factor has been performed based on environmental, economic and social sustainability dimensions across a Greek meat supply chain. The identified critical factors are ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 7/2025)
DOI
10.12681/eadd/56894
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56894
ND
56894
Εναλλακτικός τίτλος
Sustainable supply chain management in the food industry: investigating the relationships between critical factors, practices and performance
Συγγραφέας
Μάστος, Θεόφιλος (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σχολή Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Εξεταστική επιτροπή
Γκοτζαμάνη Αικατερίνη
Ιερομονάχου Πέτρος
Τσιότρας Γεώργιος
Βούζας Φώτης
Τσιρώνης Λουκάς
Καφετζόπουλος Δημήτριος
Βλάχος Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΟικονομικά και Επιχειρήσεις ➨ Διοικητική Επιστήμη και Επιχειρησιακή Έρευνα
Λέξεις-κλειδιά
Βιώσιμη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας; Βιομηχανία τροφίμων; Μοντέλα δομικών εξισώσεων; Ελλάδα; Κρίσιμοι παράγοντες; Πρακτικές; Απόδοση; Μελέτη περίπτωσης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.