Περίληψη
Ο κύριος στόχος αυτής της διδακτορικής διατριβής είναι να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ των κρίσιμων παραγόντων βιώσιμης διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (Sustainable Supply Chain Management - SSCM), των πρακτικών SSCM και της απόδοσης SSCM στον κλάδο των τροφίμων. Η παρούσα διδακτορική διατριβή χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος της έρευνας έχει στόχο να παρουσιάσει τη βιβλιογραφική ανασκόπηση γύρω από τις τρεις βασικές συνιστώσες του SSCM, δηλαδή τους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας του SSCM, τις κρίσιμες πρακτικές SSCM και την τελική απόδοση SSCM. Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει την εμπειρική διερεύνηση των κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας του SSCM, των κρίσιμων πρακτικών SSCM και της απόδοσης SSCM μέσω δύο μελετών περίπτωσης. Η πρώτη μελέτη περίπτωσης επικεντρώθηκε στον εντοπισμό των κρίσιμων παραγόντων για την επιτυχία του SSCM σε μικρές επιχειρήσεις τροφίμων. Σε αυτή τη μελέτη περίπτωσης, η αξιολόγηση κάθε παράγοντα πραγματοποιήθηκε με βάση τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοι ...
Ο κύριος στόχος αυτής της διδακτορικής διατριβής είναι να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ των κρίσιμων παραγόντων βιώσιμης διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (Sustainable Supply Chain Management - SSCM), των πρακτικών SSCM και της απόδοσης SSCM στον κλάδο των τροφίμων. Η παρούσα διδακτορική διατριβή χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος της έρευνας έχει στόχο να παρουσιάσει τη βιβλιογραφική ανασκόπηση γύρω από τις τρεις βασικές συνιστώσες του SSCM, δηλαδή τους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας του SSCM, τις κρίσιμες πρακτικές SSCM και την τελική απόδοση SSCM. Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει την εμπειρική διερεύνηση των κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας του SSCM, των κρίσιμων πρακτικών SSCM και της απόδοσης SSCM μέσω δύο μελετών περίπτωσης. Η πρώτη μελέτη περίπτωσης επικεντρώθηκε στον εντοπισμό των κρίσιμων παραγόντων για την επιτυχία του SSCM σε μικρές επιχειρήσεις τροφίμων. Σε αυτή τη μελέτη περίπτωσης, η αξιολόγηση κάθε παράγοντα πραγματοποιήθηκε με βάση τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της βιωσιμότητας σε μια ελληνική αλυσίδα εφοδιασμού κρέατος. Οι κρίσιμοι παράγοντες SSCM που εντοπίστηκαν ταξινομήθηκαν σε επίπεδο επιχείρησης, σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας και σε επίπεδο εξωτερικού περιβάλλοντος. Το τελικό αποτέλεσμα προτείνει ένα εννοιολογικό πλαίσιο που βασίζεται σε ένα σύνολο προτάσεων που δείχνουν ποιοι είναι οι διευκολυντές και ποια τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων στην εφαρμογή του SSCM σε μια αλυσίδα εφοδιασμού. Η δεύτερη μελέτη περίπτωσης στόχευσε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και ελέγξιμου μοντέλου SSCM στη βιομηχανία τροφίμων. Στη δεύτερη μελέτη περίπτωσης συμμετείχαν δύο εταιρείες υποδείγματα σε θέματα βιωσιμότητας στην ελληνική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, προκειμένου να διερευνηθούν οι τρεις κύριες συνιστώσες SSCM. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της μελέτης περίπτωσης προτείνει ένα ελέγξιμο μοντέλο που προσφέρει επαρκείς εξηγήσεις αναφορικά με το SSCM στη βιομηχανία τροφίμων και βασίζεται σε ένα σύνολο προτάσεων. Το τρίτο μέρος της διατριβής στοχεύει στην ανάπτυξη ενός εργαλείου μέτρησης για τους κρίσιμους παράγοντες SSCM, τις κρίσιμες πρακτικές SSCM και την απόδοση του SSCM και στην επικύρωσή του στη βιομηχανία τροφίμων. Μέσω της διενεργηθείσας ανασκόπησης της βιβλιογραφίας και των μελετών περίπτωσης εντοπίστηκαν οι σχετικές μεταβλητές και τα σχετικά στοιχεία μέτρησης, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη του ερωτηματολογίου (εργαλείου μέτρησης) της ποσοτικής έρευνας. Πραγματοποιήθηκε έρευνα μέσω email σε 423 ελληνικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με τη χρήση διερευνητικής παραγοντικής ανάλυσης (Exploratory Factor Analysis - EFA) προκειμένου να εξαχθούν οι λανθάνουσες μεταβλητές των κρίσιμων παραγόντων SSCM, των πρακτικών SSCM και της απόδοσης SSCM. Η εγκυρότητα του προτεινόμενου εργαλείου επιβεβαιώθηκε μέσω επιβεβαιωτικής παραγοντικής ανάλυσης (Confirmatory Factor Analysis - CFA). Οι εξαγόμενοι κρίσιμοι παράγοντες SSCM είναι οι «κρίσιμοι παράγοντες βιωσιμότητας σε επίπεδο επιχείρησης» και οι «κρίσιμοι παράγοντες βιωσιμότητας σε επίπεδο αλυσίδας εφοδιασμού». Αντίστοιχα, οι εξαγόμενες κρίσιμες πρακτικές SSCM είναι η «συνεργασία στην εφοδιαστική αλυσίδα» και ο «στρατηγικός προσανατολισμός εφοδιαστικής αλυσίδας», ενώ οι παράγοντες απόδοσης SSCM είναι η «οικονομική απόδοση», η «κοινωνική απόδοση» και η «περιβαλλοντική απόδοση». Με βάση τα παραπάνω, και προκειμένου να διερευνηθούν οι σχέσεις μεταξύ των μη παρατηρούμενων παραγόντων του προτεινόμενου μοντέλου, αναπτύχθηκε ένα σύνολο ερευνητικών υποθέσεων που ελέγχθηκε εμπειρικά και επιβεβαιώθηκε με τη χρήση μοντέλων δομικών εξισώσεων (Structural Equation Modelling - SEM). Το μοντέλο που αναπτύχθηκε, παρέχει μια εμπειρική υποστήριξη για τη θετική σχέση μεταξύ των κρίσιμων παραγόντων SSCM, των πρακτικών SSCM και της απόδοσης SSCM. Πιο συγκεκριμένα, οι κρίσιμοι παράγοντες βιωσιμότητας σε επίπεδο επιχείρησης και οι κρίσιμοι παράγοντες βιωσιμότητας σε επίπεδο αλυσίδας εφοδιασμού, έχουν σημαντική θετική επίδραση στις δύο βασικές πρακτικές SSCM, δηλαδή στο στρατηγικό προσανατολισμό και τη συνεργασία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παρατηρείται επίσης μια θετική επίδραση μεταξύ του στρατηγικού προσανατολισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής απόδοσης, και ομοίως, σημειώνεται μια θετική επίδραση μεταξύ της συνεργασίας στην εφοδιαστική αλυσίδα και της οικονομικής και περιβαλλοντικής απόδοσης. Η κοινωνική απόδοση βρέθηκε να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην οικονομική απόδοση, ενώ η περιβαλλοντική απόδοση έχει θετικό αλλά μη σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική απόδοση. Το μοντέλο που αναπτύχθηκε είναι ειδικά σχεδιασμένο και επικυρωμένο για χρήση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων. Οι σχέσεις που αναδεικνύονται μέσα από αυτό το μοντέλο, καθώς και τα αποτελέσματα των μελετών περίπτωσης, μπορούν να βοηθήσουν τα στελέχη των εταιρειών στην ορθότερη κατανομή κύριων πόρων και υποστήριξης, διατυπώνοντας παράλληλα τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές, πρακτικές και διαδικασίες. Τέλος, οι τρεις συνιστώσες SSCM που διερευνήθηκαν και αναπτύχθηκαν στα πλαίσια αυτής της διατριβής, προσφέρουν ένα πολύτιμο όργανο μέτρησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από επαγγελματίες του κλάδου που επιθυμούν να εφαρμόσουν SSCM όσο και από ερευνητές, οι οποίοι μπορούν να πειραματιστούν και να εφαρμόσουν τις προτεινόμενες κλίμακες σε άλλα ερευνητικά έργα ή να τις χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία αξιολόγησης.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The main objective of this thesis is to investigate the relationships between sustainable supply chain management (SSCM) critical factors, SSCM practices and SSCM performance in the food industry. This thesis is divided in three parts. The first part of the investigation aims to provide a literature review of the three key SSCM constructs i.e., SSCM critical factors, SSCM practices and SSCM performance. The literature review findings propose a complete set of SSCM constructs along with their definitions and supporting literature. The second part deals with the empirical investigation of the SSCM critical factors, SSCM practices and SSCM performance based on two case studies. The first case study focuses on the identification of the SSCM critical factors in small food enterprises. In this case study, the evaluation of each factor has been performed based on environmental, economic and social sustainability dimensions across a Greek meat supply chain. The identified critical factors are ...
The main objective of this thesis is to investigate the relationships between sustainable supply chain management (SSCM) critical factors, SSCM practices and SSCM performance in the food industry. This thesis is divided in three parts. The first part of the investigation aims to provide a literature review of the three key SSCM constructs i.e., SSCM critical factors, SSCM practices and SSCM performance. The literature review findings propose a complete set of SSCM constructs along with their definitions and supporting literature. The second part deals with the empirical investigation of the SSCM critical factors, SSCM practices and SSCM performance based on two case studies. The first case study focuses on the identification of the SSCM critical factors in small food enterprises. In this case study, the evaluation of each factor has been performed based on environmental, economic and social sustainability dimensions across a Greek meat supply chain. The identified critical factors are classified into firm level, supply chain level and external level. The end result proposes a conceptual framework based on a set of propositions that show how food small enterprises are enabled and inhibited towards the implementation of SSCM across a supply chain. The second case study aims to develop a comprehensive and testable model of SSCM in the food industry. Two sustainability leaders in the Greek food supply chain are involved in the second case study in order to investigate the three SSCM constructs. The end result of this case study proposes a testable model that sheds light on SSCM in the food industry and is based on a set of propositions. The third part of this thesis aims at developing a measurement instrument for SSCM critical factors, SSCM practices and SSCM performance and validating it in the food industry. The conducted literature review and the case studies have identified the pertinent variables and the relevant measuring items. An email survey was carried out in 423 Greek companies in the food and beverage sector. The collected data was processed using exploratory factor analysis in order to extract the latent constructs of the SSCM critical factors, SSCM practices and SSCM performance measures. The validity of the proposed instrument was confirmed through confirmatory factor analysis. The extracted SSCM critical factors are “firm-level sustainability critical factors” and “supply-chain sustainability critical factors”. The extracted SSCM practices are “supply chain collaboration” and “supply chain strategic orientation”, while the SSCM performance factors are “economic performance”, “social performance” and “environmental performance”. Based on the above, and in order to investigate the connections among the non-observed model factors, a set of research hypotheses is developed and empirically tested and confirmed using structural equation modelling (SEM). The developed model, provides an empirical support for the positive relationship among SSCM critical factors, SSCM practices and SSCM performance. More specifically, firm-level sustainability critical factors and supply chain sustainability critical factors, have a significant positive effect on the two SSCM practices. A positive effect is also observed between supply chain strategic orientation and social and environmental performance, and likewise, a positive connection is noted between supply chain collaboration and economic and environmental performance. Social performance is found to have a significant positive impact on economic performance, while environmental performance has a positive but non-significant impact on economic performance. The developed model is specifically designed and validated for use within food industry businesses. This practical finding can assist managers in allocating essential resources and assistance, while formulating the necessary guidelines, practices and procedures. Finally, the three developed constructs constitute a measurement instrument that can be used both by practitioners, who desire to implement SSCM in their organisations and by researchers, who can experiment and apply the proposed scales in other research projects or use them as assessment tools.
περισσότερα