Γευματικές συνήθειες, δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου και ποιότητα ζωής στις περι- και μετά-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Περίληψη

Εισαγωγή: Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Η ενίσχυση του καρδιαγγειακού κινδύνου μετά την εμμηνοπαυσιακή μετάβαση, παραμένει έως σήμερα μερικώς διερευνώμενη. Ταυτόχρονα, η μετάβαση των γυναικών στην εμμηνόπαυση σχετίζεται με αλλαγές στην ποιότητα ζωής τους. Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση των παραμέτρων της ποιότητας ζωής είναι αρκετά σημαντικός. Παρά το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ενίσχυση του ερευνητικού ενδιαφέροντος προς λεπτομερέστερη εκτίμηση της σχέσης μεταξύ των γευματικών συνηθειών και της πιθανότητας εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών, ελάχιστες είναι οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε πληθυσμό περι-εμμηνοπαυσιακών και μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ενώ ακόμη λιγότερες είναι οι σχετικές μελέτες διερεύνησης των γευματικών συνηθειών συναρτήσει της ποιότητας ζωής στην εμμηνόπαυση. Σκοπός: Ως εκ τούτου, σκοπός της παρούσας συγχρονικής μελέ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Introduction: Menopausal women are characterized by increased risk of developing chronic diseases, such as obesity and cardiovascular diseases. The increase in cardiovascular risk after the menopausal transition remains partly explained until today. The menopausal transition and its complications, such as physical or psychological symptoms, affect negatively women’s well-being and health-related quality of life (HRQoL). Life-style patterns as the nutritional status and dietary habits are highly associated with several quality-of-life parameters during menopause. Despite the progressive increase of scientific interest about the impact of meal and dietary patterns on developing obesity and cardiovascular risk, relative studies in peri-menopausal and post-menopausal women are limited. Equally few are the studies that investigate the potential role of diet in HRQoL during menopause. Aim: This cross-sectional study aimed to identify the existing relation between meal and dietary patterns wi ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 3/2026)
DOI
10.12681/eadd/56198
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56198
ND
56198
Εναλλακτικός τίτλος
Eating habits, cardiovascular risk indicators and quality of life in peri- and post-menopausal women
Συγγραφέας
Καραγκούνη, Ηλιάνα (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Υγείας Μητέρας και Παιδιού. Κλινική Β' Μαιευτική και Γυναικολογική ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΥ Νοσοκομείου
Εξεταστική επιτροπή
Λαμπρινουδάκη Ειρήνη
Γιαννακούλια Μαρία
Καϊτελίδου Δάφνη
Πανουλής Κωνσταντίνος
Σταματελόπουλος Κίμων
Ελευθεριάδης Μακάριος
Γαλάνης Πέτρος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Εμμηνόπαυση; Γευματικές συνήθειες; Διατροφικά πρότυπα; Καρδιαγγειακά νοσήματα; Ποιότητα ζωής
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.