Ανάπτυξη και εφαρμογή στοχαστικών μοντέλων πρόβλεψης της αλλοίωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης

Περίληψη

Το κρέας και τα πουλερικά κατέχουν σημαντική θέση στη διατροφή του ανθρώπου εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Ωστόσο είναι εξαιρετικά ευπαθή τρόφιμα και αλλοιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εμφανής αλλοίωση του κρέατος και των πουλερικών επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις βιομηχανίες και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αποδοχή των καταναλωτών, συμβάλλοντας σημαντικά στη σπατάλη τροφίμων. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος έλεγχος της αλλοίωσης των τροφίμων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη μείωση των οικονομικών απωλειών, την ενίσχυση της αποτελεσματικής λειτουργίας της βιομηχανίας τροφίμων, την ανακατεύθυνση των τροφίμων σε όσους τα έχουν ανάγκη και τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη σπατάλη τροφίμων. Σε διεθνές επίπεδο, η διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων έχει μετατοπιστεί προς μια προσέγγιση που βασίζεται στην επικινδυνότητα, με τις ρυθμιστικές αρχές να υιοθετούν το πλαίσιο αυτό και την ποσοτική εκτίμηση μικ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Meat and poultry meat have been a cornerstone of the human diet for many years, primarily because of their high nutritional value. Unfortunately, this availability of nutrients renders these products highly perishable with a great susceptibility to degradation and spoilage. Unexpected spoilage of meat and poultry causes significant economic implications for these industries and has an adverse effect on consumer acceptance, contributing greatly to food wastage. Therefore, addressing this challenge is crucial not only for reducing economic losses and enhancing operational efficiency within the food industry but also for redirecting food to those in need, while reducing the environmental footprint associated with food waste. Food safety management at the international level has been moved towards a risk-based approach, with regulators and food business operators around the world adopting the risk analysis framework. While Quantitative Microbiological Risk Assessment (QMRA) has been extens ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 3/2026)
DOI
10.12681/eadd/56133
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56133
ND
56133
Εναλλακτικός τίτλος
Development and application of stochastic models for the spoilage of foods of animal origin
Συγγραφέας
Τσαλούμη, Σοφία (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Κουτσουμανής Κωνσταντίνος
Κανδύλης Παναγιώτης
Κατσανίδης Ευγένιος
Αγγελίδης Απόστολος
Βαλδραμίδης Βασίλειος
Γούλα Αθανασία
Σκανδάμης Παναγιώτης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Ανάλυση επικινδυνότητας; Αλλοίωση τροφίμων; Πουλερικά; Παστεριωμένο χοιρινό
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.