Ανταπόκριση τεσσάρων υβριδίων πιπεριάς θερμοκηπίου στην αλατότητα NaCl

Περίληψη

Η μείωση της διαθεσιμότητας γλυκού νερού στην περιοχή της Ιεράπετρας, Κρήτη, Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη χρήση αλατούχου νερού για άρδευση θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι να μελετήσει τις ανταποκρίσεις τεσσάρων υβριδίων πιπεριάς θερμοκηπίου, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην περιοχή (Capsicum annuum L., Drago, Sammy, Kappy και Gracia), στην αλατότητα NaCl κατά την υδροπονική καλλιέργεια (περλίτης) και την καλλιέργεια στο έδαφος νεαρών φυτών και κατά την in vitro βλάστηση και την ανάπτυξη δενδρυλλίων. Μεταχειρήσεις αλατότητας επιβλήθηκαν με προσθήκη NaCl είτε στο διάλυμα άρδευσης, είτε στο υπόστρωμα της in vitro καλλιέργειας, σε συγκεντρώσεις 0, 12,5, 25, 50, 100, 150, 200 mM. Οι υψηλές συγκεντρώσεις NaCl επηρέασαν την ανάπτυξη των φυτών σε υδροπονική καλλιέργεια και σε καλλιέργεια εδάφους και την ανάπτυξη των φυταρίων in vitro και στα τέσσερα υβρίδια. Οι παράμετροι ανάπτυξης όπως το ύψος, ο αριθμός των φύλλων, οι καρποί και τα άνθη ανά φυτό και τ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The decline in availability of fresh water in the region of Ierapetra, Crete, Greece has resulted in the increased use of saline water for irrigation of greenhouse crops. The aim of this work is to study the responses of four greenhouse pepper hybrids, that are widely used in this region ( Capsicum annuum L., Drago, Sammy, Kappy and Gracia ), to NaCl salinity during in hydroponic culture ( perlite ) and culture in soil of young plants and during in vitro germination and seedling growth. Salinity treatments were imposed by adding NaCl either to the irrigation solution, or the substrate of the in vitro culture, at concentrations of 0, 12.5, 25, 50, 100, 150, 200 mM. High concentrations of NaCl affected the growth of the plants in hydroponic culture and in soil culture and the growth of seedlings in vitro in all four hybrids. Growth parameters such as height, number of leaves, fruits and flowers per plant and plant weight were significantly reduced in all hybrids. The percentage germinati ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/55769
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55769
ND
55769
Εναλλακτικός τίτλος
Response of four greenhouse pepper hybrids to NaCl salinity
Συγγραφέας
Αργυροπούλου, Κωνσταντίνα (Πατρώνυμο: Ευστάθιος)
Ημερομηνία
2011
Ίδρυμα
Cranfield University. School of Health
Εξεταστική επιτροπή
Δραγασάκη Μαγδαληνή
Aldred David
Σαλάχας Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Πιπεριά; Αλατότητα; NaCl; Θερμοκήπιο
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.