Δομημένα συστήματα λίπους γάλακτος και φυτικών ελαίων για την παραγωγή καινοτόμων τροφίμων

Περίληψη

Τα δομημένα συστήματα ελαίων αποτελούν μια καινοτόμο προσέγγιση για την υποκατάσταση του λίπους σε προϊόντα τροφίμων. Η δόμηση επιτυγχάνεται μέσω της αυτο-διάταξης των πηκτωματοποιητών. Παρόλο που η δόμηση των ελαίων έχει μελετηθεί εκτενώς από την ερευνητική κοινότητα, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στην κατανόηση του τρόπου σχηματισμού των δομημένων συστημάτων και επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα στην υφή και στη σταθερότητα των προϊόντων τροφίμων μετά τη χρήση δομημένων συστημάτων. Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί σύνθετοι πηκτωματοποιητές για τη βελτίωση της σταθερότητας των δομημένων συστημάτων. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι καταναλωτικές απαιτήσεις για προϊόντα εναρμονισμένα με τους ισχυρισμούς υγείας περί χαμηλών λιπαρών, για προϊόντα φυτικής προέλευσης και ζωικών παραγώγων ή αποκλειστικά προϊόντα φυτικής προέλευσης. Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν τραβήξει την προσοχή τόσο της βιομηχανίας, όσο και των ερευνητών. Αντικείμενο της διατριβής ήταν η ανάπτυξη δομημέ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Structured lipid systems represent an innovative approach for replacing fats in food products. The oil structuring is achieved through the self-assembly of structurants. Although the structuring of lipids has been extensively studied, there are still several gaps in understanding the formation of structured systems, as well as challenges in their application in food products. However, complex structurants have been developed to stabilize structured lipid systems. Additionally, there has been a growing consumer demand for products aligned with health claims regarding low saturated fats, as well as plant-based (vegan) or mixed plant and animal-derived products (vegetarian). These specific products have garnered the attention of both the industry and researchers. The thesis focuses on the development of structured lipid and oil systems using plant-based or milk-derived structuring agents, with the ultimate goal of improving the stability of these structured systems. Furthermore, these sys ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 12/2025)
DOI
10.12681/eadd/55519
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55519
ND
55519
Εναλλακτικός τίτλος
Structured systems of milk fat and plant oils for the production of innovative foods
Συγγραφέας
Προδρομίδης, Πρόδρομος (Πατρώνυμο: Διογένης)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μοσχάκης Θωμάς
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Κατσανίδης Ευγένιος
Λαζαρίδου Αθηνά
Φατούρος Δημήτριος
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
Δημητρέλλου Δήμητρα
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, άλλοι τομείς
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Κλασμάτωση λίπους γάλακτος; Δομημένα συστήματα λίπους γάλακτος και ελαιολάδου; Υποκατάσταση κορεσμένων λιπαρών ζωικής προέλευσης; Κρυστάλλωση; Σύνθετοι πηκτωματοποιητές; Δομημένα συστηματα φυτικών ελαίων; Ελαιοπηκτές; Δομημένα γαλακτώματα; Προϊόν τύπου γιαουρτιού
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.