Παρουσία της ωχρατοξίνης Α σε σφάγια χοίρου και στο αίμα ανθρώπων στην Ελλάδα

Περίληψη

Η Ωχρατοξίνη Α (ΩΤΑ) είναι μια μυκοτοξίνη που παράγεται από διάφορα είδη μυκήτων που ανήκουν στα γένη Aspergillus και Penicillium. Αποτελεί μολυσματικό παράγοντα σε μια μεγάλη ποικιλία γεωργικών προϊόντων και ζωοτροφών και μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των ζώων. Επιπρόσθετα, η έκθεση των ζώων που παράγουν τρόφιμα στην ΩΤΑ μέσω της κατανάλωσης ζωοτροφών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα κατάλοιπά της στα προϊόντα ζωικής προέλευσης (“carry-over effect”). Η παρουσία της στα τρόφιμα και η διατροφική έκθεση στην ΩTA ενέχει δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς έχει ταξινομηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer, IARC) ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο (ομάδα 2Β). Αρκετές μελέτες έχουν επίσης αποκαλύψει τη νεφροτοξική, ανοσοτοξική, τερατογόνο, εμβρυοτοξική, γονιδιοτοξική φύση της ΩTA. Μεταξύ των παραγωγικών ζώων οι χοίροι είναι οι πιο ευαίσθητοι στην έκθεση στην ΩTA και η τοξίνη μπορεί να συσσωρευτεί σε ιστούς ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Ochratoxin A (OTA) is a mycotoxin produced by several fungal species of the genera Aspergillus and Penicillium. It is a contaminant in a wide variety of agricultural products and animal feed and may cause adverse effects on animal health. Moreover, the exposure of food-producing animals to OTA via feed consumption can result in undesirable OTA residues in animal-derived food products (“carry-over effect”). OTA presence in food and dietary exposure to OTA poses a potential public health risk, as it has been classified by the International Agency for Research on Cancer (IARC) as possibly carcinogenic to humans (group 2B). Several studies have also revealed the nephrotoxic, immunotoxic, teratogenic, embryotoxic, genotoxic nature of ΟTA. Among food-producing animals, pigs are the most susceptible animals to OTA exposure and the toxin can accumulate in several tissues; the highest concentrations of OTA are usually found in the blood, followed by kidneys, liver, muscles and fat. OTA occurr ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 11/2025)
DOI
10.12681/eadd/55166
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55166
ND
55166
Εναλλακτικός τίτλος
The presence of ochratoxin A in slaughtered pigs and human blood in Greece
Συγγραφέας
Βλάχου, Μικέλα (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Κτηνιατρικής. Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωϊκής Προελεύσεως
Εξεταστική επιτροπή
Πεξαρά Ανδρεάνα
Γκόβαρης Αλέξανδρος
Σολωμάκος Νικόλαος
Παππάς Ιωάννης
Παπατσίρος Βασίλειος
Χατζηχριστοδούλου Χρήστος
Λάζου Θωμαή
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΚτηνιατρική ➨ Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Ωχρατοξίνη Α; Σφάγια χοίρου; Αίμα ανθρώπων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.