Επίδραση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη γεύματος στη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης στη μεταβολή της 24ωρης αρτηριακής πίεσης και αγγειακής σκληρίας αιμοκαθαιρόμενων ασθενών

Περίληψη

Η ενδοδιαλυτική κατανάλωση γευμάτων βελτιώνει τη θρεπτική κατάσταση, αποτρέπει τον μυϊκό καταβολισμό, αυξάνει τον ημερήσιο αριθμό γευμάτων και μειώνει τους δείκτες φλεγμονής. Ωστόσο, αυξάνει τα μεταγευματικά συμβάντα ενδοδιαλυτικής υπότασης (ΕΔΥ) και τα γαστρεντερικά συμπτώματα (ΓΕΣ) και μειώνει την επάρκεια αιμοκάθαρσης (ΕΑ). Στην παρούσα μελέτη, στόχος μας ήταν να εξετάσουμε την οξεία ενδοδιαλυτική επίδραση γεύματος χαμηλής ή υψηλής πρωτεΐνης ή της μη πρόσληψης τροφής στην αρτηριακή πίεση (ΑΠ), την αρτηριακή σκληρία, την ΕΑ και τα ΓΕΣ, και για τις επόμενες 24 ώρες, όταν οι δείκτες ΑΠ και σκληρίας καταγράφηκαν με τη συσκευή Mobil-O-Graph. Είκοσι έξι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς (20 άνδρες) συμμετείχαν σε αυτήν την τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη τριών βραχιόνων για 3 διαδοχικές εβδομάδες. Το 1/3 των ημερήσιων θερμιδικών και πρωτεϊνικών αναγκών (1,5 ή 0,7 g/kg/ημέρα) χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή ισοθερμιδικών γευμάτων υψηλής ή χαμηλής πρωτεΐνης. Την 1η εβδομάδα (baseline) δεν δό ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Intradialytic meal consumption improves nutritional status, prevents acute muscle catabolism, increases the daily number of meals, and reduces inflammation markers. However, it also increases postprandial intradialytic hypotension (IDH) events and gastrointestinal (GI) symptoms and decreases dialysis adequacy (DA). In this study, we aimed to examine the acute intradialytic effect of a low- or high-protein meal or no food intake on blood pressure (BP), arterial stiffness, DA, and GI discomfort, as well as for the next 24 hours, when BP and stiffness indices were recorded by Mobil-O-Graph. Twenty-six patients (20 men) undergoing hemodialysis were enrolled in this randomized crossover three-arm study for 3 consecutive weeks. One-third of daily caloric and protein requirements, corresponding to 1.5 or 0.7 g/kg/day, was used to prepare isocaloric high- or low-protein meals. Week 1 was the baseline, with no food provided intradialytically. In week 2 patients were randomized into two groups, ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/53817
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53817
ND
53817
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of the intradialytic meal protein content on the variation of 24-hour arterial pressure and stiffness of hemodialysis patients
Συγγραφέας
Φωτιάδου, Ελένη (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος-Αλκιβιάδης)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Παθολογίας. Κλινική Α' Παθολογική Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ
Εξεταστική επιτροπή
Λιακόπουλος Βασίλειος
Ζεμπεκάκης Παντελής
Χουρδάκης Μιχαήλ
Σαββόπουλος Χρήστος
Διδάγγελος Τριαντάφυλλος
Κώτσα Καλλιόπη
Γεωργιανός Παναγιώτης
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Αιμοκάθαρση; Aρτηριακή πίεση; Aρτηριακή σκληρία; Eνδοδιαλυτικό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη; Eνδοδιαλυτικό γεύμα φτωχό σε πρωτεΐνη; Επάρκεια αιμοκάθαρσης; Mobil-O-Graph
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.