Επιδράσεις της χορήγησης πολυφαινολικών προϊόντων της ελιάς σε ανθρωπομετρικές και μεταβολικές παραμέτρους σε υπέρβαρες και παχύσαρκες ασθενείς

Περίληψη

Η υδροξυτυροσόλη (ΥΤ) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φαινόλες που ανευρίσκονται στις εδώδιμες ελιές και στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Οι διαθέσιμες μελέτες εξαίρουν τις πλειοτροπικές δράσεις της οι οποίες ασκούνται μέσω της μείωσης του οξειδωτικού stress σε πολλαπλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η αντιοξειδωτική της δράση έχει μελετηθεί σε πειραματικές μελέτες σε κυτταρικό επίπεδο, στα μυοκύτταρα, τα ηπατοκύτταρα, τα παγκρεατικά κύτταρα, τα αδιποκύτταρα αλλά και σε πειραματόζωα, όπου αναδεικνύεται η ικανότητα της υδροξυτυροσόλης να μειώνει τη λιπώδη διήθηση του ήπατος, να ευοδώνει τη λιπόλυση, να βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ και την ομοιόσταση της γλυκόζης, τροποποιώντας το εντερικό μικροβίωμα, βελτιώνοντας το οξειδωτικό stress και αρκετούς δείκτες φλεγμονής σε αρκετές μελέτες. Στους ανθρώπους έχει συσχετιστεί με βελτίωση στο λιπιδαιμικό προφίλ και την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών, στην ινσουλινοευαισθησία και λόγω της δράσης της κατά της συσσώρευσης αμυλοειδούς, η δράση της μελετά ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Hydroxytyrosol (HT) is one of the main phenols found in table olives and extra virgin olive oil. Available studies support its multiple properties which are mainly due to the reduction of oxidative stress that HT exerts in many levels. In particular, its antioxidant action has been studied in myocytes, hepatocytes, pancreatic cells, adipocytes and in animal studies, in which it has been shown that HT reduces liver steatosis, increases lipolysis, improves glucose homeostasis and lipid profile by altering gut microbiota, reducing oxidative stress and several inflammation markers in several studies. In human studies, HT has been related to improvement of lipid profile and reduction of lipoprotein oxidation, enhanced insulin sensitivity, and due to an inhibition of amyloid aggregation, its effects are also studied in neurodegenerative diseases. Most available studies have used large doses of HT and for limited time intervals. In the present study we administered for the first time HT for 2 ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 11/2024)
DOI
10.12681/eadd/53669
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53669
ND
53669
Εναλλακτικός τίτλος
Effects of the administration of phenolic compounds of olives on anthropometric and metabolic indices in women with overweight and obesity
Συγγραφέας
Φυτιλή, Χριστίνα (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Παθολογίας. Κλινική Α' Προπαιδευτική Παθολογική
Εξεταστική επιτροπή
Τεντολούρης Νικόλαος
Σκαλτσούνης Αλέξιος-Λέανδρος
Κόκκινος Αλέξανδρος
Μακρυλάκης Κωνσταντίνος
Λυμπερόπουλος Ευάγγελος
Χαλαμπαλάκη Μαρία
Φανουριάκης Αντώνιος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΚλινική Ιατρική ➨ Ενδοκρινολογία, Διαβήτης και Μεταβολισμός
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΚλινική Ιατρική ➨ Γενική και Εσωτερική ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Υδροξυτυροσόλη; Παχυσαρκία; Ανθρωπομετρικές παράμετροι; Βιοχημικές παράμετροι
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.