Έξυπνες συσκευασίες με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά στοιχεία και καινοτόμα βιοδραστικά συστατικά για την παρακολούθηση και ενεργητική προστασία της ποιότητας των τροφίμων

Περίληψη

Το αντικείμενο της παρούσας διατριβής είναι η ανάπτυξη μιας έξυπνης συσκευασίας, η οποία προορίζεται για χρήση σε προϊόντα τροφίμων και θα αποτελείται από ένα στρώμα με εγκλεισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις από παραπροϊόντα της βιομηχανίας χυμού (ενεργή συσκευασία) και από έναν χημικό αισθητήρα ικανό να ανιχνεύει τις αλλαγές στη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, μια ένωση που αποτελεί δείκτη αλλοίωσης των τροφίμων (ευφυής συσκευασία).Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε ερευνητικό επίπεδο χωρίζεται σε τρεις διακριτούς άξονες. Αρχικά, τα παραπροϊόντα της βιομηχανίας χυμού, και πιο συγκεκριμένα οι πυρήνες βερίκοκου και οι πούλπες βερίκοκου και ροδάκινου, εκχυλίζονται με δύο συμβατικούς διαλύτες, νερό και σύστημα αιθανόλης: νερού, και δύο βαθείς ευτηκτικούς διαλύτες, χλωρίδιο χολίνης: ουρία και χλωρίδιο χολίνης: γαλακτικό οξύ με συνδυαστική εκχύλιση με μικροκύματα και υπερήχους. Στόχος αυτής της ενότητας είναι η ανάκτηση εκχυλισμάτων πλούσιων σε φαινολικές, αντιοξειδωτικές ενώσεις, βελ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of this doctoral thesis is the development of a smart packaging, intended for use in food products, which consists of a layer with encapsulated antioxidant compounds derived from by-products of the juice industry (active packaging) and a chemical sensor capable of detecting modificatiobns in concentration of carbon dioxide, a compound that represents an indicator of food spoilage (intelligent packaging).The scientific methodology of this thesis is divided into three separate axes. At first, the by-products of the juice industry, and more specifically apricot kernels and apricot and peach pulps, are extracted using two conventional solvents, water and an ethanol: water system, and two deep eutectic solvents, choline chloride: urea and choline chloride: lactic acid by combined extraction with microwaves and ultrasounds. The aim of this part of the study is the recovery of extracts rich in phenolic, antioxidant compounds by optimizing the extraction process. Subsequently, the opti ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 1/2025)
DOI
10.12681/eadd/53123
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53123
ND
53123
Εναλλακτικός τίτλος
Smart packaging using electronic sensors on flexible substrates for the activation of food bioactive compounds encapsulated with innovative methods
Συγγραφέας
Στραμάρκου, Μαρίνα (Πατρώνυμο: Θεόδωρος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών
Εξεταστική επιτροπή
Κροκίδα Μαγδαληνή
Τόπακας Ευάγγελος
Τσάμης Χρήστος
Βουτσάς Επαμεινώνδας
Καραλέκας Δημήτριος
Κορδάτος Κωνσταντίνος
Τσόπελας Φώτιος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΕπιστήμη Χημικού Μηχανικού ➨ Χημική μηχανική
Λέξεις-κλειδιά
χημικός αισθητήρας; Διοξείδιο του άνθρακα; Αντιοξειδωτικές ενώσεις; Αξιολόγηση κύκλου ζωής
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.