Εφαρμογή σύγχρονων ταχέων αναλύσεων και ανάπτυξη μοντέλων εκτίμησης της αλλοίωσης νωπού και επεξεργασμένου κρέατος πουλερικών

Περίληψη

Η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας και η απαίτηση των καταναλωτών για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη και εφαρμογή ταχέων σύγχρονων αναλυτικών μεθόδων που έχουν ως στόχο της έγκαιρη ανίχνευση της υποβάθμισης της ποιότητας στα τρόφιμα. Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα των ταχέων, μη επεμβατικών τεχνικών της φασματοσκοπίας υπέρυθρου με μετασχηματισμό Fourier (FT-IR), της πολυφασματικής απεικόνισης (MSI) και της ηλεκτρονικής μύτης (Ε-nose) στην εκτίμηση της ποιότητας σε διάφορα προϊόντα κοτόπουλου. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόστηκαν σε συντηρημένα δείγματα από φιλέτο στήθος κοτόπουλου, φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, μαριναρισμένο κοτόπουλο και μπιφτέκι κοτόπουλου, και σε συνδυασμό με πολυμεταβλητή ανάλυση δεδομένων (multivariate data analysis) αναπτύχθηκαν και επικυρώθηκαν μοντέλα εκτίμησης του μικροβιακού πληθυσμού, της ποιότητας καθώς και του χρόνου από την σφαγή στα εν λόγω δείγματα. Ποσοτικά και ποιοτικά (γραμμικά και μη γραμμικά) ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Non-invasive rapid methods have been introduced over the years in the assessment of food quality and they have been well established in the food industry in the context of technological evolution as consumers’ demands for high quality and safety foods constantly increases. In the present thesis, rapid spectroscopic and biomimetic sensors have been investigated for their potential to accurately assess quality in different poultry products (chicken breast and thigh fillets, chicken marinated souvlaki and chicken burger). Multispectral Imaging (MSI), Fourier Transform Infrared spectroscopy (FT-IR) and electronic nose (E-nose) were employed (individually and in combination) in tandem with multivariate data analysis for the assessment of the microbiological quality and the spoilage level in chicken samples, as well as in the determination of the “time from slaughter”. For this purpose, different batches of chicken samples were subjected to storage experiments including both isothermal and d ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 5/2024)
DOI
10.12681/eadd/51650
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/51650
ND
51650
Εναλλακτικός τίτλος
Implementation of rapid methods of analysis and model development in quality assessment of raw and processed poultry meat
Συγγραφέας
Σπυρέλλη, Ευγενία (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Πανάγου Ευστάθιος
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Κουτσουμανής Κωνσταντίνος
Παππάς Χρήστος
Βαλδραμίδης Βασίλειος
Λιανού Αλεξάνδρα
Δουλγεράκη Αγάπη
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Μικροβιολογία
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Προϊόντα πουλερικών; Φασματοσκοπικές μέθοδοι; Μικροβιολογική αλλοίωση; Βιομιμητικοί αισθητήρες; Πολυμεταβλητή ανάλυση δεδομένων; Ασφάλεια πουλερικών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.