Ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων για προσδιορισμό λιποδιαλυτών και υδατοδιαλυτών βιταμινών σε τρόφιμα με τεχνικές φασματομετρίας μάζας

Περίληψη

Οι βιταμίνες είναι ενώσεις με υψηλή διατροφική αξία και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής. Στόχος της παρούσας διατριβής ήταν η ανάπτυξη ευαίσθητων, εκλεκτικών και αποτελεσματικών μεθόδων για τον προσδιορισμό των λιποδιαλυτών και υδατοδιαλυτών βιταμινών σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης με τη χρήση υγροχρωματογραφικών τεχνικών. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση των υπάρχοντων μεθοδολογιών για τον προσδιορισμό των βιταμινών και στην συνέχεια ανάπτυξη, βελτιστοποίηση και επικύρωση των μεθόδων που προέκυψαν. Το πειραματικό μέρος της διατριβής αποτελείται από πέντε μέρη: (1) Συγκριτική μελέτη για τον προσδιορισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών σε παιδικές τροφές με βάση το ρύζι με HPLC-DAD και UHPLC-APCI-MS/MS (Κεφάλαιο 2), (2) Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου για τον προσδιορισμό της λιποδιαλυτής βιταμίνης Κ σε παιδικές τροφές με Υγροχρωματογραφία συζευγμένη με φασματομετρία μάζας (UHPLC-APCI-MS/MS) (Κεφάλαιο 3), (3) Ανάπτ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Vitamins are with high nutritional value compounds and for this reason used as additives in foods and supplements. The objective of this thesis was the development of sensitive, selective and effective methods for the determination of fat-soluble and water-soluble vitamins in food of plant and animal origin using liquid chromatography techniques. Initially, a bibliographic review of existing methodologies was carried out for the determination of vitamins and then the development, the optimization and the validation of the methods were conducted. The experimental section of the thesis is constituted of five parts: (1) Comparative study for the determination of fat-soluble vitamins in rice-cereal baby foods using HPLC-DAD and UHPLC-APCI-MS/MS (Chapter 2), (2) Method development and validation for the determination of fat-soluble vitamin K in baby foods by HPLC coupled to mass spectrometry (UHPLC-APCI-MS/MS) (Chapter 3); (3) Method development and validation for the determination of water ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/51182
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/51182
ND
51182
Εναλλακτικός τίτλος
Development of innovative methods for the determination of fat-soluble and water-soluble vitamins in food matrices using advanced mass spectrometry techniques
Συγγραφέας
Κάτσα, Μαρία (Πατρώνυμο: Πέτρος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Προεστός Χαράλαμπος
Θωμαϊδης Νικόλαος
Μαλλούχος Αθανάσιος
Γκίκας Ευάγγελος
Σινάνογλου Βασιλεία
Ζουμπουλάκης Παναγιώτης
Δασενάκη Μαριλένα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Λιποδιαλυτές βιταμίνες; Υδατοδιαλυτές βιταμίνες; Επικύρωση μεθόδων; LC-MS/MS; LC-QTOF-MS; Τρόφιμα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.