Η επίδραση της ενσωμάτωσης σησάμου στα σιτηρέσια αιγών, στην ποιότητα του γάλακτος, στην οξειδωτική κατάσταση, στους μικροοργανισμούς της μεγάλης κοιλίας και στην έμφυτη ανοσία

Περίληψη

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν αναμφίβολα σημαντική πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο, συμμετέχοντας σε υψηλό ποσοστό στη διατροφή του παρέχοντας ενέργεια, υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες. Μέχρι πρότινος, η κατανάλωση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είχε συσχετιστεί με την εκδήλωση σύγχρονων ασθενειών, κυρίως καρδιαγγειακών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Εντούτοις, πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα αποσαφηνίζουν την ευεργετική επίδραση των γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω του προφίλ των λιπαρών τους οξέων και των βιοενεργών συστατικών τους (μέταλλα, αμινοξέα, πεπτίδια). Επί του παρόντος, στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, πέρα από την εξασφάλιση ποιοτικών τροφίμων, συνεκτιμώνται η επισιτιστική κρίση λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή. Επομένως, καθοριστικής σημασίας τυχαίνει η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης προκειμένου ν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Milk and dairy products are an important source of essential nutrients for humans, providing energy, proteins, minerals and vitamins. However, the consumption of milk and dairy products, due to their high content of saturated fatty acids, has traditionally been associated with an increased risk of cardiovascular diseases. Nonetheless, recent research clarifies the beneficial effects of dairy products due to their fatty acid profile and bioactive compounds. Today, beyond food quality and safety, issues such as food crises and climate change are major research priorities. Therefore, improving product quality and safety without adverse environmental consequences and, in alignment with animal welfare, is crucial. For this purpose, an experiment was conducted to investigate the optimal inclusion level of whole sesame seeds in dairy goat diets. The study focused on: a) the chemical composition of milk, b) fatty acid profile in milk, blood plasma, and rumen fluid, (c) gene expression related ...
περισσότερα
Η διατριβή αυτή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη ηλεκτρονικά
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/50122
ND
50122
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of dietary inclusion of sesame seeds on goats’ milk quality, oxidative capacity, rumen microorganisms and innate immunity
Συγγραφέας
Μητσιοπούλου, Χριστίνα (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών των Ζώων. Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Τσιπλάκου Ελένη
Λάμπρου Νικόλαος
Φλεμετάκης Εμμανουήλ
Φεγγερός Κωνσταντίνος
Χαδιώ- Μάντζαρη Στυλιανή
Σωτηράκογλου Κυριακή
Χρονοπούλου Ευαγγελία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΕπιστήμη Ζωικής Παραγωγής ➨ Επιστήμη ζωικής παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Σησάμι
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.